8 tips voor het geven van bijles

8 Tips voor het geven van bijles

Of je nu een ervaren docent bent of op het punt staat je allereerste les te geven, je wilt een positieve eerste indruk maken en de leerling op weg helpen op hun leertraject.

In deze blogpost delen we handige tips voor het geven van bijles om het beste uit je lessen te halen.

Tips voor de voorbereiding van een les

1. Bereid de les goed voor

Ontdek zoveel mogelijk informatie over de leerling en zijn/haar probleem vóór de eerste les. Bevestig het onderwerp en de onderwerpen waar ze hulp bij nodig hebben, hun niveau, de toetsen en de syllabus. Vergeet niet om hen te vragen om alle relevante cursusmaterialen, zoals handboeken, mee te nemen naar de eerste bijlessessie. Zo kun je samen met de leerling vaststellen welke lesstof relevant is en waar de leerling hulp bij nodig heeft.

Vergeet niet om een vaste datum, tijd en locatie overeen te komen. Het is een goed idee om de dag ervoor te bellen en te bevestigen dat de les nog steeds doorgaat.

2. Creëer de juiste lesomgeving

Zorg voor een rustige plek voor je les, ergens zonder afleiding. Je moet naast de leerling kunnen zitten. Vergeet niet om al het lesmateriaal mee te nemen dat je nodig hebt. Neem ook extra schrijfmateriaal en papier mee, voor het geval de leerling vergeet die zelf mee te nemen.

Tips voor tijdens de les

3. Stel de leerling op zijn gemak

Begin door jezelf voor te stellen. Vertel ze over je achtergrond en leg uit waarom je van het onderwerp houdt. Wees professioneel en vriendelijk, en onthoud dat je hen eraan herinnert dat je er bent om hen te helpen en dat ze alle vragen mogen stellen. Er zijn geen stomme of domme vragen.

Laat ze je iets vertellen over zichzelf, misschien hun families of dingen die ze leuk vinden en waar ze van genieten buiten school. Als ze bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in voetbal, kun je dit misschien verwerken in de wiskundelessen, dus houd je oren open.

4. Bepaal wat het probleem is

Is je student uitstekend in de geesteswetenschappen, maar ontmoedigd door wiskunde of de wetenschappen? Zijn ze snel in het oplossen van wiskundige problemen, maar niet zo goed in het uiten van zichzelf? Laat ze je vertellen wat ze moeilijk vinden. Luister aandachtig, denk eraan om ‘waarom’ vragen te stellen, omdat dit je zal helpen de oorzaak van hun leerprobleem te achterhalen.

Onthoudt dat er ook educatieve hulpmiddelen en methoden zijn die je mogelijk kunnen helpen. Als de leerling bijvoorbeeld moeite heeft met het onthouden van grote hoeveelheden informatie, laat ze bijvoorbeeld oefenen met mindmaps. Deze methode kan erg nuttig zijn als een visuele tool om grote hoeveelheden informatie met elkaar te verbinden. Mindmaps gebruiken trefwoorden, tekeningen en zelfs foto’s om het vermogen van jouw leerling om belangrijke concepten te herinneren te verbeteren.

Als concentratie een probleem is, ga dan niet door met de les, omdat ze waarschijnlijk hun interesse verliezen. Waarom zou je geen gebruik maken van leerstijlen zoals ‘Spaced Learning’, waarbij de les wordt opgedeeld in sessies, zodat leersessies van 10 minuten (waarbij de bijlesdocent leerlingen nieuwe informatie biedt) worden afgewisseld met fysieke activiteiten van 10 minuten, zoals een stukje hardlopen of het spelen van een spel.

5. Leer je leerlingen kennen

Studenten verwerken informatie op verschillende manieren. Sommige studenten zijn reflectief; ze hebben tijd nodig om nieuwe informatie mentaal te verwerken; anderen zijn actief en leren graag door dingen te doen. Ze willen bijvoorbeeld liever autorijden door daadwerkelijk in een auto te stappen en de motor te starten, in plaats van tijd te besteden aan het doorbladeren van handleidingen. Reflectieve leerlingen geven de voorkeur aan het tegenovergestelde.

Begrijpen hoe jouw leerling leert, kan een heel nuttig zijn om de beste manier te vinden om hen te begeleiden. Je kunt met hen werken om hun leerstijl te verbeteren. Waarom vraag je de leerling niet om de Kolb leerstijlentest in te vullen? Het duurt niet lang en het helpt jou te begrijpen welke lesmethode het beste werkt voor de leerling. Maak een studieplan
Zodra je de probleemgebieden hebt vastgesteld, kun je een gedetailleerd lesplan opstellen. In het lesplan staat wat je wilt behandelen en hoeveel tijd je nodig hebt om elk onderwerp te behandelen. Geef een kopie aan de leerling, zodat ook zij weten in welk tempo ze belangrijke onderwerpen moeten leren. Dit helpt om de verwachtingen te managen hen eraan te herinneren dat Rome niet in een dag is gebouwd.

6. Maak het interessant en leuk

Niemand wil dat studiebegeleiding saai wordt. Als je bijles geeft voor een vak als geschiedenis, probeer dan eens de lesstof leuker te maken door grappige feitjes te introduceren over de historische figuren die niet in het lesboek staan. Het delen van feiten en interessante anekdotes kan helpen om belangrijke historische figuren en gebeurtenissen echt te maken, waardoor het onderwerp meer gaat leven en de leerling de lesstof beter onthoudt.

7. Geef ze huiswerk

Het is nooit te vroeg om leerlingen aan te moedigen zich voor te bereiden op de volgende sessie!

Geef vanaf de allereerste bijlessessie je leerlingen huiswerk mee dat een combinatie is van eerder geleerd materiaal en een introductie op het volgende onderwerp. Probeer waar mogelijk het huiswerk zo praktisch en boeiend mogelijk te maken. Leun niet volledig op tekstboek en schrijfoefeningen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan interviews, filmrecensies en zoekopdrachten op het internet?

8. Plan de volgende les

Als de les goed is verlopen en de leerling is blij, plan dan alvast de volgende les. Hou de dag, tijd en locatie hetzelfde om het makkelijker te maken deze te onthouden.

Het is niet ongebruikelijk om de leerling vooraf te factureren voor lessen, dus vergeet niet om hem te laten weten hoeveel de lessen zullen kosten en deel je bankgegevens, zodat hij/zij je direct kan betalen.

Wat wel en niet te doen bij het geven van bijles

Als extraatje staan hieronder nog een paar korte tips om je te helpen bij het geven van bijles.

Wat wel te doen

 • Gebruik eenvoudige taal. Vergeet niet dat er een verschil is tussen een onderwerp begrijpen en onderwijzen.
 • Begin goed voorbereid aan de les. Je krijgt vaak een vergoeding voor de voorbereidingstijd. Gebruik je tijd goed! Beheers de lesstof en werk vooraf de opdrachten door.
 • Wees eerlijk. Het is niet erg als je het antwoord op een vraag nog niet kent. Zorg er wel voor dat je het antwoord op de vraag voor de volgende bijlessessie hebt uitgezocht.
 • Blijf positief. Houdt een positieve houding tegenover de leerling.
 • Stel één vraag per keer. Zo voorkom je onduidelijkheid en creëer je focus.
 • Gebruik “wachttijd”. Geef de leerling tijd om na te denken over een antwoord.
 • Controleer of je begrepen wordt. Vraag de leerling om de uitleg in zijn/haar eigen woorden te herhalen om te zien of ze het begrijpen.
 • Train op studievaardigheden. Train je leerlingen in het gebruik van studievaardigheden.
 • Sta open voor feedback. Vraag om feedback over hoe gemakkelijk een probleem of concept te begrijpen is en jouw doceermethode.
 • Let op lichaamstaal. Let op de lichaamstaal van de mensen die je begeleidt.
 • Wees geduldig. Dat iets voor jou duidelijk is en je gemakkelijk afgaat, betekent niet automatisch dat dit ook voor je student geldt. Leer jezelf aan om geen ergernis te tonen in je spraak- of lichaamstaal.
 • Wees ontspannen. Het helpt mensen op hun gemak te stellen.

Wat niet te doen

 • Maak geen huiswerk voor je leerlingen.
 • Zet je leerlingen niet onder druk.
 • Vermijd het stellen van gesloten “ja” en “nee” vragen. In plaats van een gesloten vraag zoals “begrijp je wat fotosynthese is?” stel een open vraag zoals “leg het proces van fotosynthese uit”.
 • Gedraag je nooit neerbuigend tegenover je leerlingen.

Meld je aan als bijlesdocent

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...