hoe word je een betere bijlesdocent

Hoe word je een betere bijlesdocent

Of je nu een doorgewinterde bijlesdocent bent of een nieuweling in de wereld van studiebegeleiding, met de tips in deze blogpost wordt het geven van bijles een productieve en lonende ervaring voor jou en je leerlingen.

Hierna beschrijven we 8 manieren om een betere bijlesdocent te worden voor leerlingen op de basisschool en in het voorgezet onderwijs (middelbare school).

1. Pas de les aan op de leerhouding van de leerling

Sommige leerlingen vinden het leuk om zich goed voor te bereiden voor elke bijlessessie en geven er de voorkeur aan om toegang te hebben tot het materiaal dat vooraf in de les moet worden behandeld, zodat ze er verschillende keren overheen kunnen en zich zeker voelen in het onderwerp dat je gaat behandelen. Anderen zijn het exact tegenovergestelde, ze willen leren door te doen. Zo geven ze er bijvoorbeeld de voorkeur aan om ​​scheikunde proeven te doen in plaats van urenlang na te denken over de opbouw van moleculen.

2. Blijf vernieuwen

Een lesplan is interessant voor twee of drie lessen, maar zodra de nieuwigheid eraf is wordt het al snel minder interessant. Verras je bijlesstudenten door nieuwe activiteiten te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan spellen die hun rekenvaardigheden toetsen of een nieuwe app die hen aanmoedigt om het geleerde praktisch te gebruiken.

3. Volg innovaties op het gebied van lesgeven

Bekijk de laatste ontwikkelingen in het onderwijs en bedenk hoe je deze leerstijlen kunt gebruiken voor jouw bijles-sessies.

4. Leer van alternatieve onderwijsmethoden

Voor sommige leerlingen is de nieuwste methode niet noodzakelijk de beste. Kijk ook eens naar beproefde technieken zoals de Steiner-Waldorf en Montessori methoden. Beide methoden ontvangen nog steeds lovende kritiek van zowel leerkrachten als ouders.

5. Wees geduldig en innovatief

Sommige studenten begrijpen nieuwe concepten sneller dan anderen. Blijf rustig, ook als je merkt dat je onderwerpen moet herhalen die je eerder al hebt uitgelegd. Als je merkt dat je leerlingen moeite hebben met het onthouden van lesstof, oefen dan eens met een geheugentraining zoals ‘mindmaps’. Bij mindmaps wordt gebruik gemaakt van een visuele benadering voor het synthetiseren en opslaan van grote hoeveelheden informatie.

6. Blijf bij met de laatste technologie trends

De meeste leerlingen hebben tegenwoordig een haast intuïtieve relatie met technologie. Haast iedereen heeft een mobiel of tablet. Bedenk hoe je deze apparaten kunt gebruiken voor de bijles sessies. Er zijn duizenden apps over bijna elk onderwerp, je kunt het zo gek niet bedenken. Van wiskunde tot scheikunde en zelfs literatuur. Besteed niet de hele sessie aan gadgets, maar gebruik ze bijvoorbeeld als een leuke afsluiting van een productieve les.

Technologie kan ook buiten de bijles-sessies om worden gebruikt. Er zijn veel interactieve apps en software-oplossingen waarmee je op afstand en real-time feedback kunt geven op het huiswerk van een leerling. Wanneer de bijlesstudenten merken dat je ook buiten de bijles uren voor hen klaarstaat zullen ze eerder gemotiveerd zijn om met de lesstof aan de slag te gaan.

7. Vraag je leerling om feedback

Soms loont het om ter zake te komen en een lesuur af te ronden met de vraag hoe de leerling denkt dat je hem/haar nog beter kunt helpen bij het beheersen van de lesstof. Sommige studenten zullen om meer variatie vragen; anderen zullen je vertellen dat je te snel gaat en meer tijd moet besteden aan de basis. In dit stadium kun je ook suggesties doen voor manieren waarop je denkt dat je leerling het beste kan halen uit wat je hem of haar leert, bijvoorbeeld door extra projecten voor te stellen die ze in hun eigen tijd kunnen voltooien.

8. Maak het persoonlijk

Je kunt je waarschijnlijk wel een leraar herinneren die je leven veranderde. Die jou inspireerde om meer je best te doen of je een zachte duw gaf in de richting van jouw talenten. Wat deze leraar zo speciaal maakte, was waarschijnlijk dat ze interesse toonden in jou als persoon; hun begrip van jouw omstandigheden, uitdagingen en doelen. Deze leraar of bijlesdocent heeft waarschijnlijk die extra stap genomen om je een boek te geven dat je nodig had of je vertelde dat ze geloofden in je vermogen. Het is verbazingwekkend hoe iets eenvoudigs als een gebrek aan vertrouwen in de eigen vaardigheid en capaciteit de grootste drempel van een scholier kan zijn.

Probeer een inspiratiebron te zijn voor je studenten. Denk na over de gebieden waarvan je denkt dat ze echt talent hebben. Soms kan zoiets eenvoudigs als je studenten vertellen dat ze geweldig zijn, al voldoende zijn voor hen om beter te gaan presteren.

Voor meer informatie over hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens je bijles sessies, bekijk deze blogpost. Ter afsluiting hieronder nog een aantal extra tips om beter bijles te geven.

10 korte tips om beter bijles te geven

  • Wees eerlijk en geef complimenten. Dit helpt rapport en vertrouwen te creëren, de twee meest kritieke elementen voor het opbouwen van een band met jouw studenten.
  • Wees flexibel. Ben bereid om je technieken en lesopbouw aan te passen aan de leerstijlen van de student.
  • Toon geduld. Dat iets voor jou duidelijk is en je gemakkelijk afgaat, betekent niet automatisch dat dit ook voor je student geldt. Leer jezelf aan om geen ergernis te tonen in je spraak- of lichaamstaal.
  • Leer te luisteren. Zeker bij jongere kinderen is het eenvoudig om als bijlesdocent meer aan het woord te zijn dan te luisteren. Leer jezelf aan te luisteren naar wat je studenten en gebruik het als een kans om te verplaatsen in je student. Een goede luisteraar domineert het gesprek niet.
  • Hou het professioneel. Bespreek niet zomaar persoonlijke informatie over je studenten met anderen.
  • Deel je eigen ervaringen. Door jouw eigen ervaringen te delen met je studenten en jouw eigen uitdagingen met bepaalde vakken en hoe je daar mee om bent gegaan, help je je studenten vertrouwen en zelfvertrouwen op te bouwen. Iedereen kan soms wel eens wat extra hulp gebruiken.
  • Werk samen. De docent-studentrelatie is een partnerschap. Je bent er niet om de plaats van de instructeur in te nemen. Laat de student weten dat je er bent om met hem/haar samen te werken als aanvulling op het klassikale onderwijs.
  • Maak jezelf overbodig. Als bijlesdocent is je uiteindelijke doel om jouw studenten te helpen zelfstandig te kunnen leren.
  • Je hoeft niet alle antwoorden te hebben. Jouw houding en geduld zijn net zo belangrijk. Geef het eerlijk toe als je het antwoord op een vraag niet weet. Probeer het antwoord uit te vinden voor de volgende bijles.
  • Wees consequent. Als je A zegt doe dan ook B. Vraag je ze om huiswerk voor te bereiden voor de volgende bijles? Betrek het gemaakte huiswerk in je volgende sessie en maak het bespreekbaar als een student het huiswerk niet heeft gemaakt. Leg uit waarom het belangrijk is en waarom je verwacht dat voor de volgende sessie het huiswerk wel is gemaakt.
Meld je aan als bijlesdocent

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...