10 redenen waarom je nooit te oud bent om gitaar te leren spelen

10 redenen waarom je nooit te oud bent om gitaar te leren spelen

Je kunt gitaar leren spelen. Je leeftijd speelt geen rol!

Je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen. Sterker nog, een oudere gitaarstudent zijn heeft ook zo z’n voordelen.

Of je nu in je jaren 30, 40, 50 of ouder bent, het is nooit te laat om een ​​nieuw instrument te leren bespelen. Hier zijn tien goede redenen waarom er geen tijd is zoals het heden om te beginnen met gitaar spelen.

1. Je computer maakt gitaar leren spelen gemakkelijker dan ooit!

Als je twijfelt of het te laat is om gitaar te leren spelen, was je waarschijnlijk al een tiener voordat dit hele internet ding begon. Tegenwoordig zijn computers en internet veel krachtiger dan 10 jaar geleden, en er zijn talloze (online) bronnen beschikbaar om je te helpen gitaar te leren spelen.

Dit is vooral leuk als je een beetje nerveus bent om gitaarlessen te volgen bij iemand die wellicht een stuk jonger is dan jijzelf. Met het aanbod aan dvd’s, gitaar websites en YouTube-video’s kun je alles leren wat je een gitaarleraar je kan leren, zonder het huis ooit te verlaten.

Dankzij het internet en krachtige computersoftware is het leren van gitaar tegenwoordig veel gemakkelijker dan toen je een kind was.

2. Je weet welk type muziek je leuk vindt

Als je als kind gitaar leert spelen, is een deel van de reis het verkennen van muzikale genres en uitvinden welke muziekstijl je leuk vindt. Is het country? metal? pop? Voor een kind kan het kiezen van de juiste muziekstijl soms nog knap lastig zijn.

Als een oudere gitaarstudent weet je allang welke muziekstijlen je leuk vindt. Je bent blootgesteld aan verschillende soorten muziek en weet waar je op kunt jammen en dat is belangrijk.

Deze kennis is ook handig bij uitkiezen van de juiste startersgitaar, lessen en nummers die je leuk vindt om te leren spelen. Hierdoor loop je een stap voor op menig tiener die voor de eerste keer een gitaar oppakt.

3. Je bent meer gedisciplineerd

Misschien laat je de was zo nu en dan ophopen en heb je moeite nee te zeggen tegen een stuk chocoladetaart, maar waarschijnlijk ben je nog steeds een stuk gedisciplineerder dan de gemiddelde tiener.

Als je terugkijkt op je successen, dan zul je die waarschijnlijk niet hebben bereikt zonder enige discipline. Juist die discipline heb je nodig om goed te worden op de gitaar. Want net als bij zoveel dingen geldt ook voor gitaar leren spelen: oefening baart kunst.

Veel volwassenen die zeggen gitaar te willen leren, maar het nooit doen, geloven niet echt dat ze het kunnen. Kijk naar de dingen die je al hebt bereikt. Gitaar leren spelen is waarschijnlijk makkelijker dan sommige andere dingen die je al hebt bereikt! Als je echt gitaar wilt leren spelen, kan dat!

4. Je hebt meer te besteden

Hoewel de meesten van ons niet in het geld rollen, hebben we meer te besteden dan in onze jongere jaren. De meeste tieners die gitaarles volgen, spelen op goedkope instrumenten en versterkers, deels ook omdat hun ouders er niet helemaal van overtuigd zijn dat ze zich voor een langere tijd committeren zullen aan het instrument. Het probleem is dat instapmodellen vaak weinig inspirerend zijn, waardoor ze minder worden bespeeld. Doodzonde natuurlijk!

Als oudere gitaarstudent heb je dit probleem niet. Jij hebt de controle over je eigen uitgaven en jij bepaalt waar je het aan uitgeeft. Als je meer in de slappe was zit is de ‘sky the limit’ zogezegd. Maar zelfs voor diegenen onder ons met een kleiner budget, zijn goede startersgitaren beschikbaar voor een redelijke prijs.

5. Realistische verwachtingen beschermen je tegen ellende

Als je ouder bent dan dertig en voor de eerste keer gitaar leert spelen, droom je waarschijnlijk niet om de volgende Jimi Hendrix te worden. Hoewel je zeker een semi-pro of zelfs professionele muzikant kunt worden, is het haast onmogelijk voor oudere, onbekende muzikanten om door te breken naar de top. Dat is gewoon de wereld waarin we leven.

Hoewel dit misschien een beetje deprimerend klinkt, vanuit het juiste perspectief is het eigenlijk heel bevrijdend. Als kinderen begonnen velen van ons met het leren bespelen van de gitaar met de gedachte ooit een beroemde musici te worden. Naarmate de jaren vorderden, werd het steeds minder waarschijnlijk dat dit zou gebeuren, totdat we ons uiteindelijk realiseerden dat het schip de haven heeft verlaten. Een ontluisterende ervaring.

Als oudere gitaarstudent kun je die fase overslaan en simpelweg genieten van het spelen.

6. Je bent beter in time management

Natuurlijk zijn er volwassenen die nooit een vrij moment lijken te hebben, maar de meesten van ons hebben voldoende vrije tijd. Als kind moest je naar school, huiswerk maken, een krantenwijk lopen, 1 a 2 sporten beoefenen en ook nog tijd overhouden voor vrienden en familie. Als volwassene heb je je eigen set van verplichtingen, maar je bent er waarschijnlijk beter in om deze te combineren en elke dag een half uurtje tijd vrij te maken om gitaar te spelen. Desnoods sta je een half uur eerder op of kijk je een aflevering minder van je favoriete serie. Als je serieus bent over het leren spelen van gitaar is er altijd een manier om het in je schema te laten passen.

7. Er is geen druk op een oudere gitaarstudent

Kinderen zijn vaak hard voor zichzelf. Ouders kunnen nog hogere eisen stellen voor hun kinderen. Denk aan de Twisted Sister- muziekvideo waarin de vader het kind uitscheldt omdat hij de hele dag gitaar speelt in zijn kamer en verlangt te weten wat hij met zijn leven gaat doen? Het antwoord: I Wanna Rock!

Als kind is het moeilijk je ouders te overtuigen waarom je zoveel tijd besteedt aan de gitaar. Als volwassene ben je aan niemand verantwoording verschuldigd. Je hoeft aan niemand uit te leggen waarom je van de gitaar spelen houdt. Alleen al om deze reden staat er minder druk op je om als volwassene gitaar te leren vergeleken met tieners.

8. Speel gitaar en verminder stress!

Iedereen is tegenwoordig gestrest. Als ik twintig minuten per dag de tijd heb om me op te sluiten en de gitaar op te pakken is dat net zo ontspannend als twintig minuten in een bubbelbad.

Muziek doet geweldige dingen met je hersenen, lichaam en ziel. Als een volwassen gitaarstudent, kan het spelen van een instrument aanvoelen als een bevrijding in plaats van een berg om te overwinnen. Je bent eerder geneigd tijd vrij te maken om te oefenen en steeds beter te worden.

Als een volwassene is het des te makkelijker om jezelf te motiveren om te oefenen als je eenmaal beseft hoeveel het doet voor je humeur en stress niveaus.

9. Je bent niet de enige

Als tiener betekent het leren spelen omring je je vaak met een groep van leeftijdsgenoten om samen muziek mee te maken. Als je eenmaal in de twintig bent, zijn veel van die mensen gestopt met muziek, maar de overblijvers zijn serieus, toegewijd en klaar om de wereld te veroveren.

Nadat je de dertig bent gepasseerd worden de zaken lastiger. Nog meer mensen vallen af ​​en gaan een normaal leven leiden. De mensen die achterbleven om te jammen lijken mensen te zijn die al enig succes hebben gehad of een tikkeltje gek zijn.

Maar naarmate je ouder wordt, gebeurt er iets interessants. Mensen die van muziek houden en het opgeven om andere carrières na te streven, beginnen terug te komen en hun instrumenten opnieuw te leren. In sommige gevallen beginnen ze zelfs opnieuw te spelen. Maar deze keer proberen ze niet de wereld te veroveren. Ze spelen gewoon omdat ze er dol op zijn.

Het leven na dertig jaar, voor een gitarist, zijn de gouden jaren en het perfecte moment om te beginnen.

10. Op dit moment ben je beter dan ooit tevoren!

Dit is hem dan, de laatste en tevens beste reden dat je nooit te oud bent om gitaar te leren spelen. Je bent nu beter dan je in welke andere periode in je leven dan ook bent geweest! Je hebt meer ervaring, meer kennis en meer wijsheid dan toen je nog een kind was. Je weet wie je bent en wat je wilt. Je hebt al zoveel in je leven bereikt en veel meegemaakt.

Als het leren van gitaar op je bucketlist staat, doe het nu, want je bent nu beter voorbereid op de uitdaging dan op elk ander punt in je leven.

Waar wacht je op?

Begin vandaag nog. Als gitaar spelen een droom is voor je, stel het niet langer uit en geniet van de vreugde die het je zal brengen.

Je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen, dus waar wacht je nog op?

Vind hier gitaar lessen

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...