Hoe begin je een band: 10 makkelijke stappen

Hoe begin je een band

Weet je niet zeker hoe je een band moet starten? Elke muzikant heeft dat meegemaakt. Voordat je in een paar bands hebt gespeeld, is het een intimiderende gedachte om er zelf een starten. Je hebt geen idee hoe je de juiste mensen aan boord kunt krijgen of optredens kunt boeken. In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.

Dit zijn de 10 stappen die je moet nemen om je eigen band te starten.

Stap 1: Vind je bandleden

Het eerste dat je nodig hebt om een ​​band te beginnen? De leden van de band. Traditioneel heb je een drummer, een gitarist, een bassist en een zanger nodig. Tegenwoordig kan je band uit allerlei artiesten bestaan. Pianisten, synthesizer-spelers, hoornisten en multi-instrumentalisten komen steeds vaker voor.

Veel bands gebruiken zelfs geen gitaren meer. De enige twee instrumenten die je zeker zou moeten overwegen, zijn een drumstel (akoestisch of elektronisch) en iets om de lage kant vast te houden. Dit kan een basgitaar, een contrabas, een piano of een synthesizer zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen (The White Stripes, bijvoorbeeld), maar deze twee instrumenten zijn heel, heel gebruikelijk.

Als je eenmaal hebt besloten welke soort muzikanten je nodig hebt, is het tijd om in contact te komen met potentiële bandleden. Tegenwoordig is dit een stuk eenvoudiger vergeleken met vroeger. Plaats gratis een oproep op Bandledengezocht.nl en kom binnen de kortste keren in contact met kandidaten voor jouw band.

Voordat je besluit om iemand in de band te zetten, kom eerst eens samen en houdt een jamsessie. Kijk wat hun talent niveau is en of hun stijl aansluit bij die van jou. Het belangrijkste is echter dat je samen chemie hebt. Je bandleden hoeven niet de beste spelers ter wereld te zijn. Dat kan met de tijd komen. Maar jullie moeten allemaal opschieten! Je zult een enorme hoeveelheid tijd met deze mensen doorbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende contact hebt om in dezelfde kamer te zijn.

Stap 2: Vind je geluid

De volgende stap is om erachter te komen wat jouw “geluid” zal zijn. Dit gebeurt vanzelf met de loop van de tijd . Maar je kunt vanaf het begin een redelijk goed idee krijgen als je je er bewust mee bezighoudt. Bespreek tijdens je eerste band bijeenkomst je muziekinvloeden. Wie zijn je favoriete artiesten? Waar hebben jullie laatst naar geluisterd? Zijn er genres die je gemeenschappelijk hebt? Je geluid zit waarschijnlijk ergens verborgen in de antwoorden op die vragen. Zorg ervoor dat je nummers leest die je leden al hebben geschreven. In welk genre schrijven ze meestal?

Tot slot, jam een ​​beetje. Welk geluid komt er organisch uit? Kies een genre dat het meest natuurlijk aanvoelt voor de bandleden. Zorg er ook voor dat je een genre kiest dat je zanger goed kan zingen. Alle instrumentalisten kunnen hun stijl en hun uitrusting met de tijd veranderen. Maar zangers hebben maar één versnelling – hun stemmen. Zorg dus dat je iets kiest dat goed klinkt met wat misschien wel het belangrijkste deel van elk nummer is!

Stap 3: Zoek een plek om te oefenen

Er zijn veel opties als het aankomt op oefenruimtes.

 • Waar heb je zelf toegang toe?
 • Kelder?
 • Garage?
 • Muziek locatie vóór uur?
 • Professionele oefenruimte?
 • Opslag kubus?
 • Kerk?

Wees creatief en denk outside-the-box.  Zorg ervoor dat de gekozen plek je niet in moeilijkheden brengt. Na een paar geluidsklachten bij de politie, loop je een risico op flinke boetes als je daar blijft oefenen. Als je op een plek komt die hier gevoelig voor is, probeer dan de ruimte te isoleren.

Stap 4: Begin met het schrijven van nummers

Dit is het opwindende deel. Er is niets beter dan de artistieke uitdrukking dan het creëren van iets geheel nieuws. Ga los! Wees zo creatief als je wilt. Maar voordat je begint, leer eerst enkele covers te spelen. Het klinkt misschien saai, maar het is belangrijk. Je wilt ervoor zorgen dat je groep goed heeft leren spelen voordat je begint met schrijven. Het maakt het hele proces tien keer eenvoudiger. Als je eenmaal hebt geleerd om lekker samen te spelen, duik dan echt in het schrijfproces. Voor een volledige show heb je minimaal twaalf nummers nodig. Dat zou in eerste instantie je doel moeten zijn. Maar offer kwaliteit niet op voor kwantiteit. Het is belangrijker om zes geweldige nummers te hebben dan twaalf gemiddelde nummers. Neem je tijd. Je kunt altijd openingsoptredens (of covers) spelen tot je de hoeveelheid hebt geschreven die je nodig hebt.

Nadat elk nummer is geschreven, moet je ervoor zorgen dat het auteursrechtelijk beschermd is. Dat voorkomt dat jullie nummers door iemand anders kan worden gestolen. Het is een eenvoudig proces. Ga naar het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (link) en creëer een I-DEPOT of upload een muziekbestand.

Stap 5: Bedenk een coole bandnaam

Je kunt geen shows spelen voordat je een bandnaam hebt bedacht. Neem de tijd om te brainstormen met je bandleden. Een handige techniek hiervoor is met iedereen in een kamer elke combinatie van woorden te laten opschrijven die in ze opkomt. Na ongeveer een uur of twee heb je pagina’s en pagina’s met potentiële bandnamen. Velen zullen niet geschikt zijn, maar je hebt er altijd wel tien tot vijftien mooie tussen zitten. Als dat niet voor jullie werkt, vraag dan aan alle bandleden om hun muziekbibliotheken te checken. Veel geweldige bandnamen zijn verwijzingen naar muziek die ze leuk vinden. Gebruik misschien een naam die is geïnspireerd op een van je favoriete nummers. Zorg ervoor dat je een naam kiest die kort en gemakkelijk te spellen zijn en die goed vindbaar zal zijn in google. Dit is eenvoudig te checken. Vul de potentiële bandnamen in Google en kijk wat er uitkomt.

Als je eenmaal een aantal potentiële namen hebt gekozen, controleer dan of er andere bands met die naam op Facebook, Soundcloud of Spotify zijn.

Stap 6: Maak een “Band contract”

Ruzie onderling is een van de voornaamste redenen dat bands uit elkaar gaan. Zorg ervoor dat je de mogelijkheid hiervan vooraf minimaliseert door een overeenkomst op te stellen met de bandleden. Dit idee kan in eerste instantie veel mensen buitensluiten. “Waarom moet ik een contract sluiten om alleen met mijn vrienden te spelen?” Het gaat niet echt om een ​​”contract”. Het gaat om het verdelen van verantwoordelijkheden en het oplossen van spanningen voordat die zich voordoen.

Hierna volgt een lijst van onderwerpen waar je over na kunt denken in de band overeenkomst:

Tijd verbintenis

Spreek met elkaar af wat je van elkaar mag verwachten. Hoe vaak oefenen jullie? Wat zijn de verwachtingen over en weer? Moet iedereen de nummer al kennen voor een oefensessie? Moeten ze hun agenda aanpassen aan optredens?

Maak je deze verwachtingen niet communiceert dan kun je het ook niemand kwalijk nemen als ze er niet aan voldoen. 

En als iemand zich niet aan de afspraken houdt, helpt het band contract om conflicten op te lossen. Je kunt eenvoudig zeggen: “Hé, ik weet dat je [x] niet hebt gedaan. Ik begrijp dat het moeilijk is om tijd te vinden, maar je hebt je hieraan verbonden toen we allemaal de band overeenkomst ondertekenden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje” Dat is een veel gemakkelijkere verkoop dan: “Hé, je hebt [x] niet gedaan. Kerel, ben nou betrokken of niet? Doe het nou eens.”

Onthoud: elke bandlid moet evenveel werk doen, en elk bandlid moet in staat zijn om de repetities bij te wonen!

Verantwoordelijkheden van de band

Verdeel verantwoordelijkheden. Er zijn een paar rollen die iemand in de band moet nemen. Ten eerste is er de leider van de band. Deze persoon treedt op als vertegenwoordiger van de groep. Hij/zij praat met locaties, labels en journalisten over de band. Hij/zij heeft vaak ook een beetje meer macht dan de rest van de bandleden. Ze kunnen leden inhuren of ontslaan. Ze zullen de uiteindelijke beslissing nemen als de band ergens over verdeeld is.. Ze hebben meer macht, maar ook veel verantwoordelijkheid! Deze persoon moet openhartig, gepassioneerd en geduldig zijn. Traditioneel is de rol van “bandleider” meestal de zanger.

Vervolgens is er de repetitie leider. Deze persoon organiseert een schema voor elke repetitie en houdt de groep geconcentreerd tijdens de oefentijd. Ze zullen ook elke repetitie leiden. De regisseur van de repetitie zou degene moeten zijn met de beste “oren”. Ze zullen tegelijkertijd moeten presteren en naar hun bandleden moeten luisteren.

Dan is er nog de PR manager. Hij of zij zal de leiding hebben over jullie band imago, jullie merk en alle media die jullie band nodig heeft. PR manager plant de fotoshoots, schrijven blogposts en maken flyers. Elke vorm van promotie die jouw band nodig heeft, is hun verantwoordelijkheid.

Tot slot is er nog de rol van penningmeester. Hij of zij houdt alle financiën van de band bij voor belastingdoeleinden. Ze houden bonnetjes en spreadsheets bij om de band binnen budget te houden wanneer je aan het toeren bent of aankopen doet.

Financien

Dit is een belangrijke om vroeg afspraken over te maken, zodat er geen ruzies ontstaan zodra jullie geld gaan verdienen. Wie betaalt waarvoor? Vaak zal een band een spaarpotje creëren voor kosten waarvoor elk lid hetzelfde bedrag inlegt. Wanneer iets wordt gekocht, wordt het geld uit die pot betaald. Welke apparatuur heb je dan nodig? Bepaal dit in een vroeg stadium, zodat de band niet wordt geconfronteerd met onverwachte uitgaven. Hoe wordt elk bandlid betaald?

Stap 7: Neem een ​​demo op

Als je de apparatuur hebt, is het opnemen van een demo of twee de volgende stap. Je wilt iets hebben dat je rond kunt sturen als je op zoek bent naar optredens. Ze moeten kunnen horen hoe je klinkt als je wilt dat ze je een kans geven. Zodra je een paar nummers hebt opgenomen, zou het een goed idee zijn om ze samen te bewerken in een 30 seconden durende mix. Als de locatie-eigenaar en promotors zien dat de audioclip kort is, heeft hij of zij meer kans om ernaar te luisteren.

Stap 8: Bepaal jullie look

Jullie uiterlijk als band is belangrijker dan je wellicht denkt. Veel beginnende bands zullen hun eerste paar optredens kleden zoals ze zich voelen. Als er geen niveau van consistentie is, is het behoorlijk schokkend voor het publiek. Vergeet niet: jullie zijn artiesten! Je doet een show. Mensen moeten kunnen begrijpen wat je “deal” is tijdens de show. Je hoeft niet allemaal hetzelfde te dragen. Een uniform is niet noodzakelijk (tenzij dat is waar je voor gaat). Er moet gewoon een vergelijkbare “vibe” zijn in de hele band. Als de meeste leden t-shirts en spijkerbroeken dragen, maar de zanger draagt een pak, dan zal dit het publiek in verwarring brengen. Of als de meeste leden zwart dragen, maar de drummer komt uit in een fel blauwe polo en cargo shorts, dan zal niemand begrijpen waar je voor gaat. Wat je ook kiest, omhels het. Maak je vast aan de personages die je wilt spelen. Als je dat doet, krijg je een geweldige show.

Stap 9: Begin met zoeken naar optredens

Als je eenmaal je naam, je uiterlijk en je nummers hebt, is het tijd om wat shows te gaan spelen. Om dat te doen, moet je de locatie-eigenaren ervan overtuigen om je daar te laten spelen. De eerste stap is het bouwen van een zogenaamde elektronische perskit, namelijk jullie eigen website. Dit is eigenlijk een CV voor bands. Stel een eenvoudige website op met behulp van WordPress, Squarespace, Wix of vraag het Upwizer team om hulp. Op jullie website moeten in ieder geval de volgende dingen staan:

 • Alle muziek die je hebt
 • Bandfoto’s, zowel van een fotoshoot als van shows
 • Albumhoes, als je iets hebt uitgebracht
 • Een bio over de band
 • Muziekvideo’s als je video’s hebt of video’s van je band
 • Links naar uw sociale media, andere websites en plaatsen om uw muziek te kopen
 • Positieve citaten uit de pers
 • De contactgegevens voor de band

De website moet presentabel zijn, maar het hoeft niet fancy of duur te zijn. De promoters waar je dit naar toe stuurt, zullen zich meer zorgen maken over wat er op de website staat dan hoe het eruit ziet.

Zodra je je website hebt gebouwd, koop dan de apparatuur die je nodig hebt om een ​​show te spelen. Welke apparatuur je moet aanschaffen, is afhankelijk van de band. Wat er ook gebeurt, zorg ervoor dat iedereen een manier heeft om het geluid te versterken. Gitaar versterkers voor elektrische gitaren en basgitaren, pick-ups voor akoestische gitaren en clip-on microfoons voor snaren of hoorns. Als je elektronische elementen gebruikt, zorg er dan voor dat je de nodige synthesizers, programma’s of drumpads hebt om je spullen uit te voeren.

Stap 10: Verspreid het woord

Als je eenmaal een aantal shows hebt gevonden, is het tijd om de shows te gaan promoten. Hier gaat veel energie in zitten. Maak evenementen aan op sociale media, nodig je vrienden uit en ook de vrienden van je vrienden. Je wilt zoveel mogelijk mensen laten komen op jullie eerste paar shows. Dat geeft de eigenaar van de locatie aan dat je wat geld kunt binnenhalen, wat betekent dat ze je weer zullen uitnodigen. Met een menigte heb je de energie die je nodig hebt om een ​​geweldig optreden neer te zetten!

Conclusie: Hoe start je een band

Dit lijkt veel stappen, maar het is eigenlijk een heel eenvoudig proces. Er is geen reden waarom je vandaag geen band zou moeten beginnen. Ga daarheen en maak wat muziek.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...