11 soorten yoga

11 soorten yoga: een overzicht van de belangrijkste stijlen

In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten yoga waarin wordt lesgegeven in Nederland. Er zijn veel verschillende soorten yoga, of je nu op zoek bent naar een fysiek inspannende les of een gemakkelijke, ontspannende, meditatieve les. Elke stijl is weer een beetje anders dan de ander. Ook zijn er variaties mogelijk op iedere yogastijl afhankelijk van de leraar. We adviseren om een ​​paar stijlen en docenten te proberen voordat je beslist over een favoriet. Zelfs als je een doorgewinterde yogi bent met een toegewijde praktijk, kunnen flexibiliteit en variatie met een van de volgende stijlen je algehele yoga ervaring verbeteren en je uitdagen om uit je comfortzone te komen.

Een overzicht van de verschillende soorten yoga

1. Hatha yoga

De Sanskriet-term ‘hatha’ is een verzamelnaam voor alle fysieke houdingen van yoga. In het Westen verwijst hatha yoga eenvoudigweg naar alle andere yogastijlen (Ashtanga, Iyengar, etc.) die zijn gebaseerd op een fysieke oefening. Er zijn echter ook andere takken van yoga zoals kriya, raja en karma yoga die losstaan ​​van de fysieke yogabeoefening. De fysieke yoga is het populairst en heeft verschillende stijlen. Hatha-yogalessen zijn het beste voor beginners, omdat ze meestal een rustiger tempo aanhouden vergeleken met andere yogastijlen. De Hatha-lessen van vandaag zijn een klassieke benadering van ademhaling en oefeningen. Als je helemaal nieuw bent in yoga, is hatha yoga een mooi beginpunt.

2. Iyengar yoga

Iyengar yoga is opgericht door B.K.S. Het richt zich op uitlijning en gedetailleerde en exacte bewegingen. In een Iyengar-klas oefenen studenten verschillende houdingen uit terwijl ze hun ademhaling in bedwang houden. Iyengar vertrouwt zwaar op hulpmiddelen om studenten te helpen hun vorm te perfectioneren. Hoewel je niet rondspringt, zul je zeker een goede workout krijgen en je open en ontspannen voelen na een les. Deze stijl is echt geweldig voor mensen met blessures die langzaam en methodisch moeten werken.

3. Kundalini yoga

De Kundalini yogapraktijk bestaat uit gelijke delen spiritueel en fysiek. Deze stijl richt zich op het vrijgeven van de kundalini-energie in je lichaam die naar verluidt opgesloten zit in de onderrug. Tijdens de lessen ligt de focus op je core en ademhaling met snel bewegende stimulerende houdingen en ademhalingsoefeningen. Deze lessen zijn behoorlijk intens en kunnen gaan over chanten, mantra en meditatie.

4. Ashtanga yoga

In het Sanskriet wordt Ashtanga vertaald als “Acht-ledematenpad”. Ashtanga yoga is een inspannende vorm met fysiek veeleisende houdingen. Het is een stijl voor gevorderden. Ashtanga begint met vijf zonnegroet A’s en vijf zonnegroet B’s en beweegt zich vervolgens in een reeks staande en vloerhoudingen. Vinyasa-yoga komt voort uit Ashtanga als de vloeiende stijl die ademhaling koppelt aan beweging.

5. Vinyasa yoga

Vinyasa betekent “op een speciale manier plaatsen” en in dit geval yogahoudingen. Dit is de meest atletische yogastijl. Vinyasa werd aangepast van Ashtanga-yoga in de jaren tachtig. In Vinyasa klassen stem je je poses af op je ademhaling. Veel soorten yoga kunnen ook worden beschouwd als Vinyasa stromingen zoals Ashtanga, poweryoga en prana. Vinyasa stijlen kunnen variëren, afhankelijk van de docent, en er kunnen veel verschillende soorten poses in verschillende reeksen zijn.

6. Bikram yoga

Als je houdt van lekker zweten tijdens yoga, is dit de stijl voor jou. Bikram yoga is vernoemd naar Bikram Choudhury en heeft een reeks van ingestelde houdingen in een sauna-achtige ruimte meestal ingesteld op 40 graden Celsius en 40 procent luchtvochtigheid. De reeks bevat een reeks van 26 basishoudingen, waarbij elke reeks twee keer wordt uitgevoerd.

7. Yin yoga

Yin yoga is een langzame stijl van yoga. Bij deze stijl wordt veel gebruik gemaakt van zittende houdingen die voor langere tijd worden vastgehouden. Het is een goede stijl voor beginners. Yin kan ook een meditatieve yogapraktijk zijn die je helpt innerlijke rust te vinden. De lessen zijn ontspannen, omdat je de zwaartekracht het meeste werk moet laten doen.

8. Herstellende yoga

Restauratieve yoga is erop gericht om na een lange dag te ontspannen en je geest te ontspannen. In de kern richt deze stijl zich op lichaamsontspanning. Je besteedt meer tijd aan minder houdingen. Veel van de houdingen zijn aangepast om gemakkelijker en meer ontspannend te zijn. Net als bij Iyengar worden veel hulpmiddelen gebruikt zoals dekens en kussens. Alle hulpmiddelen zijn er om je te helpen dieper te ontspanning. Herstellende yoga helpt ook om je geest te reinigen en te bevrijden.

9. Zwangerschaps yoga

Zwangerschapsyoga is zorgvuldig aangepast voor “moeders om te zijn” en is afgestemd op vrouwen in alle trimesters. Velen hebben gezegd dat zwangerschapsyoga een van de beste soorten oefeningen is voor aanstaande moeders vanwege het bekkenbodemwerk, focus op ademhaling en binding met de opgroeiende baby. Het helpt moeders ook om zich voor te bereiden op bevalling en bevalling.

10. Anusara yoga

Anusara is een moderne versie van hatha-yoga. Het is het meest vergelijkbaar met vinyasa in die zin dat het zich richt op uitlijning van het lichaam. Er is bij deze stijl echter meer aandacht voor de verbinding tussen geest-lichaam-hart en verschillende woordenstroom. De stijl concentreert zich op spiralen en hoe elk lichaamsdeel zou moeten bewegen. Ook staat het bekend om zijn nadruk op het openen van het hart.

11. Jivamukti yoga

Jivamukti werd in 1984 opgericht door Sharon Ganon en David Life. Deze stijl lijkt erg op vinyasa en is doordrenkt met Hindoe spirituele leringen. De les wordt meestal begonnen met een reeks gezangen gevolgd door een serie poses die aansluiten bij de vijf principes van Jivamukti yoga en filosofie. Deze stijl benadrukt de verbinding met onze aarde als levend wezen.

Benieuwd naar de andere voordelen van yoga? Bekijk ook eens dit artikel of dit artikel over de voordelen van yoga voor je gezondheid.

Vind hier yoga lessen
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

4 reacties op “11 soorten yoga: een overzicht van de belangrijkste stijlen

  1. Pingback: Meest bekende Yoga termen - Upwizer Blog

  2. Pingback: Werken als Yoga docent - lesgeven in Yoga - Upwizer

  3. Pingback: Yin Yoga Oefeningen - Yoga poses en meer | Upwizer Yoga blog

  4. Pingback: Wat is Yoga? - Lees er meer over | Upwizer Yoga Blog

Reacties zijn gesloten.