Oorsprong Yoga

De oorsprong van Yoga

De Yoga zoals we die nu kennen, waar komt die vandaan? En hoe puur en origineel is die vorm van Yoga nog? Daar gaan we in deze blog wat dieper op in. Het is bijna een artikel, want het een vrij lang en uitgebreid verhaal, toch proberen we je zo helder mogelijk uit te leggen wat de oorsprong van Yoga is.

Zoektocht naar Yoga

Waar begon de Yoga voor ons Westerlingen eigenlijk? Marc Singleton kwam een Deens boek tegen over Primitieve Gymnastiek. In dat boek kwam hij allerlei oefeningen en theorieën tegen zoals hij het kende van het Yoga systeem dat hij beoefende en waarvan werd gezegd dat die uit India kwam. Dit zorgde voor verwarring en hij besloot het uit te zoeken en startte zijn zoektocht naar de oorsprong van Yoga.

De Herkomst van Yoga

Nu vroeg Marc zich af of het waar is dat de Yoga die we nu doen uit India komt. Yoga docenten geven vaak aan dat hun Yoga stijl al duizenden jaren beoefend wordt, maar is dat wel zo? Marc maakte er een vierjarige studie van en hij schreef er het boek ‘Yoga Body’ over. Hij plaatste over zijn bevindingen een artikel op Yoga Journal. Dit artikel is ee[MdK3] n samenvatting van zijn zoektocht naar de herkomst van Yoga. En dit artikel is de bron en basis voor deze blog.

Primitieve Gymnastiek

Waar kwam Marc achter? De Denen beoefenden in het begin van de 20ste eeuw een systeem van dynamische oefeningen en zij noemden dat Primitieve Gymnastiek (Primitive Gymnastics). Deze sport was afgeleid van een Scandinavisch systeem en het had een grote impact in Europa. Het werd de basis voor fysieke trainingen in het leger, bij de marine, en op vele scholen.

Zweedse Gymnastiek

De verschillende systemen die destijds ontstonden hadden hun oorsprong in een Zweedse Gymnastiek vorm die was ontworpen door P.H. Ling. Deze systemen vonden ook hun weg naar India en in 1920 bleek volgens een onderzoek door de Indiase YMCA dat Primitieve Gymnastiek één van de meest populaire vormen van lichaamsbeweging op hun continent was. Brachten de Indiërs niet de ‘Yoga’ naar Europa? Verwarring alom.

Een nieuwe vorm van Yoga

Wat is Marc zijn conclusie? De Yoga die we vandaag de dag beoefenen heeft waarschijnlijk meer links met vormen van gymnastiek die we in het Westen al beoefenden dan met de Yoga soorten uit India. De Yoga die we dus nu kennen, is in feite een nieuwe vorm van Yoga. Net zoals in de evolutie, verandert alles steeds en is het lastig om te bepalen wat nu écht authentiek is en wat niet.

‘… Yoga asana is commonly presented as a practice handed down for thousands of years, originating from the Vedas, the oldest religious texts of the Hindus, and not as some hybrid of Indian tradition and European gymnastics’.

Asana practice

De Yoga die we nu kennen is een combinatie van wat we in het Westen al beoefenden en wat de Indiërs naar het Westen hebben gebracht. De Yoga die we hier namelijk vooral beoefenen is over het algemeen maar één onderdeel van Yoga. Wij richten ons hier grotendeels op het doen van de fysieke houdingen; de asanas of te wel Yoga houdingen. Wat wij hier bedoelen met Yoga is dus eigenlijk alleen de ‘Asana practice’. In het Westen ligt nu eenmaal meer de nadruk op dit sportieve aspect door ons vooral zittende bestaan. Van dit fysieke aspect moesten de Yogi’s uit India destijds juist weinig weten. Zij hadden meer de focus op: Pranayama (Ademhalingsoefeningen), Dharana (Focus en Concentratie van de Geest), Nada (Geluid)

Vooroordelen Yoga

Waarom richten de Yoga leraren zich uit India niet of de fysieke practice? Dit was deels te wijten aan al lang bestaande vooroordelen van een hoge kaste Indiërs over Yogi’s en lage kaste bedelmonniken die Yoga houdingen uitvoerde voor geld. En deels was het te wijten aan de eeuwen van vijandigheid en spot gericht op deze groepen Yogi’s door Westerse kolonialisten, journalisten en academici.

Yoga voor zelfstandigheid

Het was pas na 1920 dat er een opgeruimde versie van de fysieke practice ontstond en populairder werd als belangrijkste kenmerk van de moderne Engelstalige Yoga uit India. Waarom? India vocht voor zelfstandigheid. Men begon zich te realiseren dat het hebben van een sterk lichaam zou zorgen voor een betere natie. Het zou de kans op succes vergroten indien er een gewelddadige strijd zou komen tegen de kolonisatoren. Tijd dus voor een meer fysieke practice. Zo werd Yoga dus ingezet voor het verwerven van zelfstandigheid.

Yoga tijdens de revolutie

Er ontstond een grote verscheidenheid van oefeningsystemen die Westerse technieken met traditionele Indische praktijken en disciplines, zoals worstelen, combineerden. Vaak noemde men deze nieuwe stijl ‘Yoga’. Om het toezicht van autoriteiten te vermijden, reisden leraren, zoals bijvoorbeeld Tiruka (a.k.a. K. Raghavendra Rao), vermomd als Yoga Docent door het land om versterking en vechttechnieken te doceren aan potentiële revolutionairen. Dit met als doel om de mensen voor te bereiden op een opstand tegen de Britten. Door zichzelf te vermommen als een religieus asceet vermeed hij het toeziend oog van de autoriteiten en zo werd Yoga ingezet als middel tijdens de revolutie.

Yoga als product

Vervolgens combineerden steeds meer invloedrijke leraren in die tijd Europese Gymnastiek met gewicht weerstandoefeningen en Indiase technieken voor gevechten (combat) en meer kracht. Deze gemengde  houdingen (asanas) en inheemse Indiase fysieke cultuursystemen in combinatie met de nieuwste Europese technieken van de gymnastiek en natuurgeneeskunde vormden toen de Yoga zoals we die nu kennen. India werd uiteindelijk op 15 August 1947 een zelfstandige natie en met de hulp van de Indiase regering werd ‘asana’ (fysieke deel van Yoga) geherformuleerd als fysieke cultuur en therapie. Waarom? Om ook als belangrijk product te dienen van een onafhankelijk India. Yoga als een (export) product zeg maar!

Yoga komt voor ons Nederlanders dus eerder van de noorderburen dan vanuit het verre India, maar dat maakt de geschiedenis van Yoga en de ontwikkelingen die het doormaakte niet minder interessant. We raden je aan het Engelstalige artikel en/of boek van Marc ‘Yoga body’ zeker te lezen en hopen je met deze Yoga blog al aardig op weg te hebben geholpen met de vraag: ‘Waar komt Yoga vandaan?’.

Wil je meer weten over invloedrijke leraren uit die begin tijd?

Lees dan over de invloedrijke Yoga leraren in de blog:  Yoga geschiedenis. Hierdoor leer je ook meer over de oorsprong van Yoga en over bepaalde Yoga soorten zoals we die hier kennen.

Bekijk Yogales in de buurt
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *