Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga

Tegenwoordig staat het woord ‘Yoga’ voor een diversiteit aan Yoga stijlen. Men zegt dat veel andere stijlen van Yoga voortkomen uit ‘Hatha Yoga’.

Dit is Hatha yoga

De meeste moderne vormen zijn een aftakking van hatha yoga. Hatha yoga is een fysieke yogavariant. In de Westerse wereld is het de meest bekende soort. Men ziet het hier als een manier om te onthaasten of stress te verminder. Door middel van yogahoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama’s) krijg je de beheersing over je lichaam en geest. Het doel is het vinden van de balans tussen lichaam en geest om lijden (dukha) te verminderen en geluk (sukha) te vergroten. Deze yogasoort is goed voor het zenuwstelsel, de klieren, belangrijke organen en voor een versoepeling van het lichaam.

Ha + Tha

Wat is dan nu Hatha? Het woord ‘Hatha’ staat voor de vereniging van Ha + Tha. ‘Ha’ betekent ‘zon’ en is het symbool van de mannelijke, actieve energie in het Universum (Yang). ‘Tha’ betekent ‘maan’ en staat symbool voor de vrouwelijke, kalme energie in het Universum (Yin). Ja je leest het goed: Yin Yang. Waar Hatha vroeger beschreven werd als krachtig, gaat dit nu meer op voor stijlen als Power Yoga, Vinyasa en Ashtanga.

5 populaire hatha yoga houdingen

Er bestaan veel verschillende yoga houdingen, dit zijn 5 populaire houdingen bij Hatha yoga.

 1. De plank houding – is een houding (asana) die in vrijwel iedere yogales aan bod komt en die veel coördinatie van het lichaam vraagt.
 2. De neerwaartse hond houding (downward facing dog) – bestaat uit een omgekeerd beweging waarbij het hoofd naar beneden is gericht. Staat bekend om het terugbrengen van verloren energie, het oprekken van de hamstrings en het aanpakken van stijfheid in de schouders.
 3. Janusirsasana – stretch waarbij je je hoofd naar je knie brengt. Goed voor hamstrings, rugspieren, liezen, nieren en de lever.
 4. Maansikkelhouding – deze houding komt vaak terug omdat hij vaak wordt gebruikt om door te vloeien naar een andere houding. Goed voor de armspieren, bilspieren en buikspieren.
 5. Utthita Parsvakonasana – zijwaartse hoekhouding, vergt controle en focus over je hele lichaam waarbij je ook de buikspieren gebruikte. Het is een laterale stretch.

Waarom yoga?

Het woord ‘Yoga’ betekent ‘Juk’ en gaat over verenigen, beheersen en eenheid. Met het beoefenen van Yoga proberen we ons lichaam, hart en geest met elkaar te verbinden en de verbinding met het Universum te ervaren. Hoe? Door het doen van de fysieke Yoga- en ademhalingsoefeningen en meditaties leren we ons lichaam, hart en geest te beheersen.

We oefenen met het richten van onze aandacht tijdens de Yoga les. Zo voelen we steeds beter wat er zich aandient. Hierdoor ontdekken we tijdens het beoefenen van Yoga dat ons lichaam, hart en geest verbonden zijn. Alles wat we doen, denken en voelen is van invloed op ons welzijn. En vanuit dit besef kunnen we groeien en in meer in balans komen.

Ga aan de slag met yoga en kijk voor een docent of studio in de buurt:

Energie in balans brengen

Wij allen hebben zowel de mannelijke als vrouwelijke energie in ons en met Hatha Yoga willen we deze energie in balans brengen. Men zegt dat de linkerkant van ons lichaam verbonden is met de rechter hersenhelft en dus de vrouwelijke energie in ons. De rechterkant van ons lichaam, zegt men, is verbonden met de linker hersenheft en dus onze mannelijke energie.

Yin Yang

Waar het op neer komt is dat het een niet kan bestaan zonder het andere. Zon en maan, dag en nacht, man en vrouw en de inademing en uitademing. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe alles samenhangt en met elkaar verbonden is. Of te wel Yin Yang verwijst naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn.

Yoga les

Wat kun je nu verwachten van een Hatha Yoga les? Iedere docent geeft anders les én op iedere locatie wordt het principe van Hatha Yoga anders gedoceerd. Geen één Yoga soort wordt over de wereld op een zelfde wijze gegeven. Ook wordt in het Westen de nadruk gelegd op de fysieke practice (Asana Practice); het doen van Yoga houdingen. Dit is echter één aspect van Hatha Yoga. Als je meer wilt weten over het Yoga pad, verdiep je dan eens in het ‘achtvoudige pad’.

In een Hatha Yoga les werken we met deze tegengestelde krachten. Hoe? De mannelijke energie gaat over activiteit en de vrouwelijke energie over passiviteit, en dit kunnen we zonder oordeel zien. De inademing is bijvoorbeeld gelinkt aan de mannelijke energie en is actief. De uitademing is passief en linkt men aan de vrouwelijke energie. De mannelijke energie is krachtig en naar buiten gericht en die van de vrouw zacht, mild en naar binnen gericht.

De kenmerken

Wij hebben de ervaring dat Hatha Yoga les soms wordt verward met een Slow Flow Vinyasa Yoga les. Maar wat zijn in principe de kenmerken van een Hatha Yoga les?

 • Je doet alles in een rustig tempo.
 • Je voert de Yoga houdingen statisch uit.
 • Je doet zittende, staande en liggende Yoga houdingen.
 • Je doet een ontspanningsoefening aan het einde van de Yoga les.
 • Je doet mogelijk een visualisatie of meditatie.
 • Je zet je adem in ter ondersteuning.
 • Je doet mogelijk ook ademhalingsoefeningen.

Bij Hatha Yoga gaat het vooral over houdingen voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarnemen. Ook hier werk je met tegenstelde krachten: bewegen versus niet-bewegen en aanspannen versus ontspannen.

Hoe kun jij nu weten of Hatha Yoga bij je past? Wij kunnen je dat niet vertellen. Probeer diverse Hatha Yoga lessen uit bij diverse docenten bij verschillende scholen en kies dan wat goed voelt. Voel na. Het effect van de les volgt mogelijk direct en soms ook pas in de uren na de les tot op de dag erna. We wensen je veel Yoga plezier en houd ons op de hoogte van je Yoga ontdekkingen. We horen er graag over!

Wil je nog meer weten over Yoga soorten?

In een reeks van artikelen gaan we in op de verschillende stijlen. Lees bijvoorbeeld over:  

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...