Yogadocent worden

Hoe word je Yogadocent?

Yogadocenten begeleiden lesnemers in het beoefenen van yoga. Ze helpen hun studenten om de houdingen te leren en de juiste vormen te gebruiken. Docenten kunnen ook begeleiding bieden in de yoga filosofie, evenals gebieden die complementair zijn aan yoga, zoals voeding en meditatie. Professionals geven vaak groepslessen, workshops of individuele lessen in studio’s en fitnesscentra. Yoga leraren kunnen ervoor kiezen om fulltime of parttime te werken in loondienst of als zzp’er. Sommige instructeurs geven les in de avonduren naast hun normale werk. Reizen is voor instructeurs niet ongebruikelijk, waarbij regelmatig les wordt gegeven in sportscholen in de buurt of bij klanten thuis.  

Stappen om een yogadocent te worden

Laten we een kijkje nemen in welke stappen je moet zetten om yogadocent te worden.

Stap 1: Leer yoga

Volg cursussen in de verschillende yogastijlen om te begrijpen welke stijl het beste bij jou past. De verschillende stijlen zijn Ashtanga, Anusara, Hatha, Vinyasa en Bikram. Bovendien kan de instructiestijl variëren per faciliteit en instructeur. Let op deze verschillen om de cursus te vinden die het beste bij je past. Tip voor succes:

  • Zoek een mentor. Een mentor leert beginnende leraren over de verschillende lesmethoden en yogastijlen. Bovendien kunnen mentoren beginnende instructeurs helpen beslissen welk trainingsprogramma het meest geschikt is.

Stap 2: Volg een lerarenopleiding

Tijdens een yoga lerarenopleiding leer je over anatomie, fysiologie, instructietechnieken en yogafilosofie. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op door het observeren van leraren en door zelf les te geven. Veel opleidingen houden zich aan de richtlijnen van Yoga Alliance voor lerarenopleidingen van 200 uur en 500 uur. 3 tips voor succes:

  1. Netwerk met leraren en collega’s. Het volgen van een lerarenopleiding geeft geen garantie op een baan. Het is belangrijk om te netwerken met klasgenoten en docenten tijdens de opleiding.
  2. Ken je markt. De concurrentie tussen docenten is op sommige vlakken sterk. Je kunt een unieke aanpak overwegen om jezelf te onderscheiden van andere leraren. Afhankelijk van de markt kunnen leraren bijvoorbeeld yoga aanbieden die is afgestemd op tennissers en andere soorten atleten.
  3. Behaal een AED certificaat. De meeste gezondheids- en fitnesscentra vereisen dat instructeurs de vaardigheden hebben om met een gezondheids noodsituatie om te gaan met reanimatie situaties. Studenten kunnen een reanimatiecursus volgen terwijl ze deelnemen aan een lerarenopleiding.

Stap 3: Word geregistreerd yogadocent

Studenten die lesprogramma’s voltooien die voldoen aan de richtlijnen van Yoga Alliance, kunnen zich aanmelden voor een registratie als geregistreerd docent. Registratie is vrijwillig, maar veel werkgevers geven de voorkeur aan opgeleide instructeurs.  

Stap 4: Blijf verdiepingscursussen volgen

De meeste professionals op dit gebied volgen regelmatig workshops en seminars om hun kennis up-to-date te houden. Leraren die geregistreerd zijn bij Yoga Alliance zijn verplicht om elke drie jaar 75 uur aan verdiepingscursussen te voltooien. Dit omvat het lesgeven gedurende 45 uur en het bijwonen van aanvullende lessen gedurende 30 uur. Leraren die aan bepaalde ervaring en opleidingseisen voldoen, kunnen geavanceerde accreditaties opbouwen.

Meld je aan als Yoga Docent
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...