meest bekende Yoga termen

Dit zijn de meest bekende Yoga termen

Wat zijn de meest bekende Yoga termen? In de Yoga les worden veel termen gebruikt. Soms in het Engels en Nederlands, maar vaak ook in het Sanskriet of Pali. Vooral als je net begint met Yoga, raden we je aan de termen te laten voor wat ze zijn. Je leert ze vanzelf kennen. Focus je eerst op je adem en de bewegingen die je doet en hoe dat aanvoelt in je lichaam.  

Veel voorkomende Yoga termen

Asana’s

Ten eerste bespreken we de bekende yoga term ‘Asana’. Het woord komt uit het Sanskriet, een oud-Indische taal. Het betekent letterlijk ‘Zetel’ en gaat over de manier waarop je zit. Je zou het kunnen vertalen als de manier waarop je in een houding zit en dit doortrekken naar je houding in het leven. In de les bedoelen ze er de  Yoga houding mee. Ze noemen het ook wel een Yoga oefening of Yoga Pose. Het is een onderdeel van een yoga les, net zoals bijvoorbeeld ademhaling. Bij het uitoefenen van een Asana is het van belang dat je jezelf niet blesseert en dat je goed luistert naar je lichaam.

Asana’s zijn bedoelt om je lichaam en geest met elkaar te verbinden. Je wordt je bewust van je lichaam door diverse Asana’s uit te oefenen. Er zijn ontelbaar veel verschillende Asana’s. Vaak worden de yogahoudingen ingedeeld in de positie vanaf waar je de Asana opbouwt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een staande houding zoals Tadasana, ook wel ‘mountain pose’ of ‘berg-houding’ genoemd. Tada betekent ‘berg’ in het Sanskriet. Hierbij sta je met beide voeten stevig op je mat en met de voeten op heupbreedte, je armen houd je langs je lichaam met je handpalmen gericht naar je lichaam. Maar er zijn ook Asana’s vanuit een zittende of liggende houding.

De Asana’s worden ingedeeld in:

 • Staande Asana’s
 • Zittende Asana’s
 • Liggend op de buik of rug
 • Knielend
 • Vanaf de armen

Bandha’s

Hoe kan je bewegen en kracht voelen tegelijkertijd? Beweeg vanuit je ‘hara’ of te wel zet je Bandha’s in. Bandha’s inzetten kun je zien als een methode om de energie die vrijkomt tijdens het doen van de Yoga oefeningen, in het lichaam te houden. Je kunt Bandha’s zien als een ‘controle middel’ of ‘slot’ om de energie te behouden en in te zetten tijdens het doen van de Yoga houdingen.

Wil je meer weten over Yoga. Bijvoorbeeld wat Bandha’s zijn?

Chanten

Bij sommige Yoga lessen herhalen ze mantra’s aan het begin en einde van de les. Je hoort ze ook vaak in de nummers die docenten afspelen tijdens de Yoga les. Deze mantra’s worden gezongen en dat noemen we Chanten.

Drishti

Een ‘drishti’ is de plek waarnaar je kijkt tijdens het uitvoeren van een Yoga oefening. Houd je ogen gericht op een punt in de ruimte of op je lichaam en kijk in de richting van de beweging die je maakt. Dit helpt je om te concentreren door je blik op die manier te focussen.

Mantra’s

Dit zijn de heilige liederen in Sanskriet of Pali die gezongen of gespeeld worden in een les. Het zijn een aantal zorgvuldig uitgekozen woorden die een aantal keer en voor een aantal minuten gezongen worden. Het zijn teksten ter verering van een bijvoorbeeld een god. Ze brengen je in een soort trance. Men zegt dat de mantra’s een helende werking hebben op je, omdat de vibratie van de woorden helend werkt.

Meditatie

De geest kun je niet stil zetten, wel kan je leren met meditatie om de ruimte tussen de gedachten groter te maken. Hiervoor zijn verschillende methoden die als doel hebben je gedachten en gevoelens te leren observeren zonder oordeel en zonder in actie te komen. Meestal oefen je met de adem en dan laat je dat je anker zijn om terug te keren naar het huidige moment. Je adem gebruik je om steeds weer terug te keren naar hoe het NU is in jou.

Practice

Dit is de Yoga les waarin je werkt aan het vinden van balans en harmonie. Je doet allerlei Yoga oefeningen en die hebben als doel je op de mat uit te dagen. Je leert dan tijdens de Yoga les kijken naar wat er in jou gebeurt. Het maakt je steeds bewuster van jouw patronen. Vanuit deze bewuste en aandachtige houding kun je gericht actie ondernemen op de mat, maar ook daarbuiten. Practice kun je vertalen als ‘Yoga les’.

Pranayama

Dit zijn de ademhalingsoefeningen die je doet in de les. Niet om de adem te beperken en controleren, maar juist door ruimte te maken en de adem vrij te laten. Vaak wordt gezegd dat je de adem leert beheersen met Pranayama, maar eigenlijk leer je eerder de adem te gebruiken, te bevrijden. Het is dus een middel om je gedachten, gevoel en lichaam te kalmeren. Ze zeggen ook dat hoe langzamer je adem is, hoe rustiger je geest wordt.

Vinyasa – Vinyasa Yoga

Ben je benieuwd wat Vinyasa bij Yoga betekent? Het woord ‘Vinyasa’ heeft verschillende betekenissen:

 1. Vi  = speciale manier + Nyasa = plaatsen, dus op ‘het op een speciale manier plaatsen van je lichaam’.
 2. Het is Yoga soort (stijl) die gebaseerd is op Asthanga.
 3. Een serie van houdingen die samen de ‘Vinyasa’ vormen en die je gebruikt tussen andere houdingen in. Het houdt je lichaam warm en je strekt zo je spieren na inspanning.

Vinyasa Yoga is ook een Yoga soort (stijl) die vrij fysiek is en dynamisch, waarin allerlei houdingen elkaar in een redelijk tempo opvolgen en waar je de houdingen met elkaar verbindt door het doen van een serie houdingen die Vinyasa heet. Ook beweeg je op het ritme van je adem.

Stijlen die er o.a. zijn met Vinyasa in de naam:

 1. Freestyle VinyasaVinyasa Yoga
 2. Vinyasa flow
 3. Vinyasa slow/medium flow

Yoga oefeningen

De  Yoga oefeningen hebben allen een naam in het Sanskriet. Dit noemen ze de taal van de goden, omdat iedere lettergreep een bepaalde klank heeft en voor een specifieke vibratie zorgt in het lichaam. Dit zou een helend effect hebben. De namen van de Yoga oefeningen zijn dus heel bewust en zorgvuldig gekozen.

Wil je meer weten over Yoga stijlen?

Kijk dan een in het artikel over Yoga soorten.

Vond je dit artikel nuttig? Laat hieronder je rating achter.

Ontdek yoga lessen
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

2 reacties op “Dit zijn de meest bekende Yoga termen

 1. Pingback: Begin je met Yoga? Dit is wat je moet weten | Upwizer Yoga blog

 2. Pingback: Wat is Yoga? - Lees er meer over | Upwizer Yoga Blog

Reacties zijn gesloten.