Mindful bewegen voor meer balans en evenwicht

Mindful bewegen voor meer balans en evenwicht

Balans vinden is lastig. Balans houden nog lastiger. Of dit nu is op de Yoga mat of er vanaf. We kunnen nu eenmaal nooit helemaal in balans zijn en blijven. Het is dus steeds weer aftasten hoe we zo goed mogelijk dat ‘midden’ kunnen vinden in het leven en op de Yoga mat. Een ‘midden’ waar alles even rustig voelt om vervolgens weer door de dagelijkse activiteiten uitgedaagd te worden. Lastig? Ja, maar het kan wél! Hoe beoefen je dus mindfulness op de mat en ervan af? Door mindful te bewegen.  

Mindfulness

Mindful bewegen, wat kan je daarbij helpen? Regelmatig stil zitten, de adem observeren, en de blik richten. Het maakt niet uit waar je bent, je kunt het overal toepassen. Een leuke, speelse methode uit de mindfulness is om met anderen af te spreken om elkaar gedurende de dag, week, maand te verrassen met steeds weer een sms met de tekst ‘NU’. Dan leg je wat je doet even neer, ga je stil staan of zitten, sluit jij je ogen als het kan en je ademt 5 keer rustig in en uit. Doe het ‘NU’ maar meteen! Daarna ga je verder met waar je gebleven was.

Mindful bewegen met Yoga

Mindful bewegen, hoe is dat nu in een Yoga les? In een Yoga les neem je in principe de tijd voor stilzitten, de adem en mediteren om daarna vanuit aandacht te bewegen. Als je beweegt, stel je dan voor dat er een lijn loopt over het midden van de mat. Wanneer je in een houding staat, beweeg jij je lichaam steeds naar die middenlijn. Bijvoorbeeld, je staat in de tweede warrior. Je voeten staan op die lijn of net iets er vanaf. Energetisch beweeg je beide benen naar die denkbeeldige middenlijn. Je kunt dan de kracht voelen in je benen naar het midden toe. Zo voel jij je lijf en de energie in je benen en kom je steviger te staan. Dit helpt ook met stevig en krachtig staan in het leven.

Bewegen vanuit je Hara

Nu kan jij je ruggengraat ook zien als een middenlijn. Deze lijn in je lichaam maak je in de houdingen lang, ze noemen dit ‘verlengen’. Je stelt je voor dat je je heiligbeen en staartbeen naar de grond beweegt en je kruin naar het plafond. Ook erg belangrijk is het om de aandacht hierbij te brengen naar de ruimte in je buik onder de navel, je Hara. Dit is een term die we gebruiken voor je krachtcentrum. Men zegt dat als je bewust beweegt vanuit dit punt, je met minimale inspanning maximale kracht produceert[i]. Het verlengen en bewegen vanuit je Hara zorgt voor evenwicht.

Moeiteloos bewegen

Verbind je bewegingen met je adem en beweeg dus vanuit je krachtcentrum, je Hara. Het voelt dan alsof de adem je fysieke kracht geeft om te bewegen en dat het niet alleen pure spierkracht is. Die kracht haal je uit je centrum, je buik. Bewegen voelt dan bijna moeiteloos. Natuurlijk is het belangrijk je lichaam te blijven trainen om fit, gezond en sterk te worden en te blijven. Alleen de adem juist inzetten is een effectief middel om kracht en balans te vinden en om moeiteloos te bewegen.

Tot slot, met aandacht bewegen. Aandacht voor je lichaam en aandacht voor je adem is essentieel om moeiteloos te bewegen en blessure vrij te blijven. Om in balans te blijven en mindful te bewegen is het goed om maar 80 % inzet te tonen. Dan houd je het veilig en doe je niet te veel.

Veel plezier met balans houden!

Wil je meer weten?

Lees de blog over Mediteren voor beginners en leer dit ook toe te passen wanneer je beweegt.

Zoek Yoga in de buurt

Probeer eens een Yoga les! Ga naar: Yoga zoeken.

Vond je dit artikel nuttig? Laat hieronder je rating achter.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...