Ashtanga Yoga

Wat is Ashtanga Yoga precies?

Er zijn vele Yoga soorten en Ashtanga Yoga is samen met Hatha Yoga, Vinyasa Yoga en misschien ook wel Bikram Yoga een van de bekendere Yoga soorten. Wat is het en waar komt het vandaan?

Dit is Ashtanga Yoga

Ashtanga wijkt af van de tradionele ‘hatha yoga’, waarbij losstaande oefeningen worden gedaan. Ashtanga Yoga daarentegen, kent vier series en de meeste beoefende is de ‘primary series’. In een Ashtanga Yogales doe je een serie van houdingen en dit noemt men een ‘sequence’. De Yoga houdingen binnen de sequence worden bij Ashtanga Yoga altijd in dezelfde volgorde gedaan met een ritmische ‘Ujjayi’ ademhaling . Het doel van Ashtanga is om het lichaam sterker te maken, te reinigen en om het lichaam, de geest en de sensaties goed te leren waarnemen. De primary series worden ook wel ‘Yoga Chikitsa’ genoemd. Dit staat voor Yoga therapie. Ashtanga betekent de acht ledematen of het achtvoudige pad.

Het achtvoudige pad – de ‘8 ledematen’

Ashtanga Yoga is ontwikkeld door Krishnamacharya (min of meer grondlegger van de moderne yoga) samen met zijn leerling K. Pattabhi Jois. Het is weer gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali. De stijl is ontstaan in de 20e eeuw. Misschien wel de meeste bekende propagandist van Ashtanga is popster Madonna.

Het woord Ashtanga betekent ‘acht ledematen’ of het ‘achtvoudige pad’:

 1. Yama – deugdzaamheid, zelfbeheersing (morele code/ethische normen)
 2. Niyama – Zuivering en leer (reinheid)
 3. Asana – lichamelijk yoga oefeningen om lichaam en geest bij elkaar te brengen
 4. Pranayama – beheersing van de ademhaling
 5. Pratyahara – controle over de zintuigen
 6. Dharana – concentratie
 7. Dhyana – meditatie
 8. Samadhi – de stille staat van gedachteloos bewustzijn

De acht stappen van Yoga op weg naar verbinding en dus verlichting. Waar verbindt men zich mee? Vaak wordt gezegd dat het gaat over het verbinden met de goddelijke energie. Het gaat over ons weer één voelen met deze energie en dan zouden we verlicht zijn. Nu roept dit vaak weerstaand op. Daarom geeft men ook vaak de uitleg dat het gaat over het verbinden van ons lichaam, hart en geest. Op deze manier maken we weer contact met wat er in ons leeft, en vanuit dat bewustzijn kunnen we adequaat reageren.

De kenmerken van een Ashtanga Yoga les

Deze vorm van yoga heeft een aantal kenmerken die je ook terugziet in de lessen:

 • er is geen muziek.
 • het geluid van je adem is hoorbaar.
 • bewegen op een vast ritme.
 • de ademhaling bepaalt het ritme waarop je beweegt.
 • men start voorop de mat, staand.
 • start met Zonnegroet A.
 • daarna doe je Zonnegroet B.
 • je gaat dan door met statische staande houdingen.
 • doe daarna zittende oefeningen.
 • link de asana’s aan elkaar met de Vinaysa.
 • sluit de practice af met een liggende ontspanning: savasana.
Yoga pose
Yoga pose

Middelen en ‘tools’ van het beoefenen

Tools en middelen binnen Ashtanga Yoga zijn:

 • het inzetten van de adem: de Ujjayi ademhaling.
 • het inzetten van de bandha’s (energiesloten in het lichaam)
 • het inzetten van de Vinyasa: een serie van houdingen die samen de ‘Vinyasa’ vormen en die we doen om staande en zittende houdingen aan elkaar te verbinden.
 • het inzetten van een drishti; de blik vasthouden op bepaalde punten in de ruimte of op het lichaam, zodat de geest rustig blijft.

Het inzetten van de houdingen samen met andere Yoga tools doet men binnen Ashtanga Yoga dus om het lichaam de therapie te geven die het nodig heeft. Je kunt het zien als een vorm van therapie die ervoor zorgt dat de energie in ons lichaam weer goed kan doorstromen. Door de houdingen te doen en de tools in te zetten, versterken we ons lichaam en ons zenuwstelsel. Dit maakt ons niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal sterker. En dat geldt voor bijna alle Yoga soorten. We wensen je veel plezier!

Voor wie? – de effecten van practice

Bij Ashtanga houdt je je dus met veel disciplines van Yoga bezig. Het is een levensstijl. Het kan de yoga soort zijn die bij je past. Voor wie houdt van structuur en overzicht is het zeer geschikt. Men zegt ook dat wanneer je behoefte hebt aan meer rust en structuur in je leven, je juist Ashtanga Yoga moet gaan doen. Op deze manier neem je de structuur van de practice mee je leven in. Het omvat veel verschillende disciplines waardoor er altijd wel componenten zijn die bij je passen.

Ashtanga Yoga ontwikkeld kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en zorgt tegelijkertijd voor zuivering van het lichaam dankzij het transpireren. De sleutel is het vinden van balans tussen rust en inspanning tijdens het beoefenen van een bepaalde houding, alsmede het praktiseren van Ashtanga Yoga als een geheel.

Wij adviseren beginners wel altijd eerst te beginnen met Hatha yoga. Ashtanga omvat heel veel yoga aspecten en het is beter om te beginnen bij de basis. Ga het eens proberen en zoek een les bij je in de buurt door middel van de knop hieronder. We wensen je veel Yoga plezier!

Primary series

Ashtanga yoga is dus een dynamische methode die zich richt het doen van een aantal Yoga houdingen in een vaste volgorde met concentratie op de ademhaling. Ashtanga Yoga maakt gebruik van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het einde van elke oefening vormt het begin voor de volgende oefening, het loopt dynamisch in elkaar over. De houdingen zijn verbonden door de beweging die men ‘Vinyasa’ noemt. Door deze flow ontstaat er een innerlijke sensatie. De geest wordt stil en gaat zich in een bewegende meditatie bevinden.

De asana’s (Yoga houdingen) zijn dus niet het doel, en dat willen we wel eens vergeten in het Westen. De Yogales en alle aspecten van een les, zijn een middel om tot een groter bewustzijn te komen. En Ashtanga Yoga is meer dan alleen de fysieke practice. Het is een pad zoals men zegt naar verlichting en er zijn acht stappen op dat pad: het achtvoudige pad. Nu is het zo dat we die stappen niet een voor een nemen, maar het is meer dat we dagelijks proberen zo goed mogelijk deze Yoga ethiek toe te passen.

Een reeks van houdingen

De houdingen bestaan uit een aantal sets van zonne- groeten, staande houdingen, zittende houdingen en liggende houdingen. De herhaling van de serie zorgt ervoor dat de lichaamscellen ze in hun geheugen opslaan. We leren ons lichaam en het effect van de oefeningen daardoor heel goed kennen. Dit zorgt er dan ook voor dat er binnen Ashtanga veel minder ruimte is voor individuele variatie.

De serie verandert nooit en deze vaste structuur geeft overzicht en rust. Ook zorgt het ervoor dat onze geest kan ontspannen en het lichaam ingezet kan worden om de geest nog meer te kalmeren. Doordat we steeds dezelfde houdingen doen, hoeven we tijdens de Yogales (practice) niet na te denken over de inhoud van de les. We kunnen dan als student de aandacht verleggen naar het waarnemen van de effecten van de practice.

Wanneer je je concentreert op het natuurlijke geluid en ritme van de ademhaling in combinatie met het kijken naar één punt in je blikveld (ook wel dristhi genoemd), leer je op den duur te mediteren in beweging. Ashtanga Yoga kan je helpen om de connectie tussen lichaam en geest te begrijpen.

Waarnemen van het effect

Tijdens het doen van alle houdingen, nemen we waar wat het effect is. Iedere dag voelen we ons immers anders en vragen andere aspecten onze aandacht. Door iedere dag op de Yoga mat te stappen en de Ashtanga Yoga primary series te doen, leren we steeds beter opmerken wat aandacht nodig heeft.
We leren waarnemen hoe ons lichaam die dag voelt, wat er aan emoties door ons heen beweegt en welke gedachten op de voorgrond liggen. Zo kunnen we de Ashtanga Yogales gaan zien als een manier om op te merken hoe het werkelijk met ons gaat. Ieder doet dat geheel voor zichzelf. En hoe beter we weten wat er in onszelf omgaat, des te beter kunnen we hiermee leren omgaan en er adequaat op reageren.

Wil je nog meer weten?

Kortom, Ashtanga omvat veel verschillende disciplines van yoga. Ben je een yogi die zich meer richt op de lichamelijke, spirituele of de geestelijke kant van yoga? Probeer het dan eens. Wil je meer te weten komen over yoga? Of ben je op zoek naar de betekenis van Yoga? Lees ook over de andere vormen van yoga, zoals Bikram, Yin Yoga.

De Ashtanga Practice manual

Wil je graag Ashtanga Yoga beoefenen? David Swenson is een bekende Yoga docent en schreef het boek ‘Ashtanga Yoga; the practice manual’. Het boek biedt een een duidelijk overzicht van de houdingen van de ‘primary series’. een absolute aanrader!
Doordat de volgorde van houdingen altijd hetzelfde is bij Ashtanga Yoga kun je deze practice, nadat je goed op weg bent geholpen door een ervaren Yoga docent, ook thuis zelf doen. Het is een hele geschikte practice om, mits je weet wat je moet doen, zelfstandig uit te voeren. Op deze manier kun je altijd en overal je Yoga practice doen. Zoals David Swenson ook promoot in zijn boek: ‘Elke les is een reis. Het gaat om het plezier van het doen van de practice. De houdingen zijn niet het doel, maar juist een middel naar een groter bewustzijn’.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Een reactie op “Wat is Ashtanga Yoga precies?

 1. Pingback: Wat is Hatha Yoga? Dit moet je weten - Upwizer yoga blog

Reacties zijn gesloten.