Bikram Yoga

Wat is Bikram Yoga?

Bikram Yoga, de meesten kennen het als dé Yoga soort die men doet in een verwarmde ruimte. Wat wordt er gezegd over wat Bikram Yoga is?

Dit is wat Bikram yoga is

Deze ‘Hot yogastijl’ is ontwikkeld uit de traditionele hatha-yogatechnieken door Bikram Choudhury uit India. In een Bikram Yogales doe je 2 ademhalingsoefeningen (Prayanama oefeningen) en 26 yoga houdingen (Asana’s). in een tot 38-40 graden verhitte ruimte met een luchtvochtigheid van ongeveer 40%. Het is een vrij intensieve soort yoga. Je voert de houdingen uit in een vaste volgorde. Iedere Asana bereidt ons lichaam voor op de volgende oefening. Deze Yoga soort heeft sinds de jaren 70 aan populariteit gewonnen.

Wat is het verschil tussen Hot Yoga en Bikram yoga?

Eigenlijk is er geen sprak van een verschil. Bikram valt onder de term ‘Hot Yoga’. Tegenwoordig zijn er meerdere Yoga soorten die ook in een verhitte ruimte plaatsvinden. Zo bestaan er ook:

  • Hot Vinyasa yoga
  • Hot Yang yoga.
  • Hot Yin Yoga

Bikram yoga is vrij intsensief terwijl andere hot yoga soorten dat niet persé zijn. Bij Hot Yin Yoga draait het bijvoorbeeld om loslaten, diep ontspannen en oprekken. Het verschil met andere vormen van Hot Yoga is dat bij Bikram de temperatuur altijd rond de 40 graden schommelt. Terwijl bij andere soorten, die je ook wel ‘warm yoga’kunt noemen, de temperatuur varieert tussen de 25 en 40 graden.

Drie voordelen van de hogere temperatuur

In ‘Eerlijk over Yoga’ van William Broad worden verschillende onderzoeken naar Yoga beschreven en benoemd welke mythes over Yoga waar zijn en welke niet. Dit neemt niet weg, dat Yoga en ook Yoga in een verhitte ruimte geen voordelen heeft. Over het algemeen spreek men van de volgende 3 voordelen van het beoefenen van yoga bij een hogere temperatuur:

  1. Als eerste, minder spierpijn: door de warmte heb je minder last van spierpijn in vergelijking tot het koud starten/ trainen van de spieren.
  2. Ten tweede, een hogere verbranding: je verbranding schijnt hoger te liggen.
  3. En als laatste, een zachte en schonere huid: je zweet relatief veel en daardoor spoel je de poriën van de huid schoon.

Bikram Yogales – intensiteit en calorieën

Een veelgehoorde reactie is dat een Bikram Yogales het gevoel geeft een flinke work-out te doen. Yoga voelt op deze manier mogelijk meer als een sport. Volgens onze bron Wiki oftewel Wikipedia, die weer andere bronnen raadpleegde, zegt de hoeveelheid zweet echter niets over het werkelijke effect van de practice. Ook al voelt het mogelijk intens. Je verbrandt in een les van 90 minuten Bikram Yoga bijna evenveel calorieën als bij een stevige wandeling van een uur. Je kunt meer lezen over verbranding en calorieeën en yoga.

Doe ook Bikram Yoga op 80% van wat je kunt

Waar het op neer komt, en dat geldt voor alle Yogalessen en sporten die we doen; ga niet over je grenzen heen. Doe 80% van wat je kunt en respecteer de grenzen van je kunnen. Wanneer je bewegingen worden tegengehouden, vraag je dan af: ‘Wat houdt me tegen?’. Luister dus naar je lichaam en respecteer ook de onmogelijkheden. Je lijkt meer te kunnen door de warmte, waardoor je soms verder gaat in een houding dan eigenlijk gezond is voor je. Als je net met Yoga begint, of wanneer je al meer ervaring heb, let op je grenzen en wees voorzichtig met je lichaam. Voorkom blessures!

Het gezondheidseffect van yoga

Yoga verbetert je kracht, coördinatie en balans. Ook wordt je er sterker van en meer flexibel. Het is echter wel aangetoond dat Yoga je conditie niet kan verbeteren in de mate dat hardlopen dat bijvoorbeeld wel kan. Je hartslag gaat namelijk onvoldoende (lang) omhoog bij een Yoga les om die conditionele verbetering te verkrijgen, ook al lijkt het soms wel zo te voelen.

Wanneer je gewend bent Yoga in een warme ruimte te oefenen, en daar dus ver kunt rekken, verwacht je mogelijk van jezelf dat je dit ook kunt wanneer je oefent in een ruimte die minder warm is. Vaak duw je dan door, want je denkt dat je die fysieke ruimte hebt. Ook dan is er juist een gevaar voor blessures, omdat je over de gezonde grenzen van je lichaam heen gaat.

Waar doe je Bikram of Hot Yoga in de Buurt?

We willen je aanmoedigen om zelf een Bikram Yogales te proberen en je eigen conclusies te trekken. Kies dus zelf of deze Yoga soort bij je past. Twijfel je of het gezien je conditie verstandig is? Ga dan zeker eerst in gesprek met je huisarts of bel een sport-fysiotherapeut op. Ga naar Upwizer voor o.a. Bikram yoga lessen bij je in de buurt. De handige kaart toont alle yogadocenten en lessen in één overzicht. Van yoga in Groningen, Amsterdam, Maastricht, andere steden of kleinere dorpen.

De naam Bikram Yoga – Bikram Choudhury

Bikram Yoga is vernoemd naar de oprichter Bikram Choudhury. Dit is een leraar die is opgeleid in India en die na het winnen van een aantal Yoga competities de ‘Bikram’s Yoga College of India[i] oprichtte’.

Inmiddels heeft hij over de gehele wereld studio’s. Deze studio’s zijn geaffilieerd door Bikram en de lessen binnen zijn studio’s mogen alleen worden gegeven door Bikram-gecertificeerde leraren. Zij volgen een door hem goedgekeurde training van negen weken. Hierin leren de docenten een gestandaardiseerde mondelinge uitleg om studenten door een Yoga les te leiden.

Echter, Bikram Choudhury is ook veel in het nieuws geweest. Wanneer je zijn naam op internet intypt, kom je van alles tegen. Er is een rechtszaak geweest over auteursrechten en ook lopen er rechtszaken tegen hem over het gedrag van de oprichter. Dit overschaduwt dan de Yoga practice die door velen fanatiek wordt beoefend en waar velen erg enthousiast over zijn.

Fysiotherapeuten over Bikram Yoga

Wat zeggen fysiotherapeuten over  Bikram Yoga? Van degene die we spraken hebben we begrepen dat doordat je Yoga doet in een warme ruimte, je inderdaad makkelijker kunt bewegen, omdat je lichaam soepeler aanvoelt. Echter wanneer je makkelijker beweegt, ga je ook gemakkelijk te ver. Je gewrichten en je spieren hebben een maximale kracht en rek. Ga je over die grens heen, dan beschadig jij jouw lichaam en loop je blessures op.

Een kijk op Bikram yoga

Irene Hofman, een yogastudente, heeft in samenwerking met ons het volgende over Bikram geschreven:

Wat doet die warmte met ons en hoe brengt Bikram Yoga verborgen spanningen naar boven? Zo dus:

  1. Door de manier waarop ons lichaam reageert op de omstandigheden.
  2. Door de manier waarop we emotioneel reageren op de asana’s.

Soms Bikrammen we de sterren van de hemel. Dan staan we versteld van de balans die we hebben, de rust die we kunnen bewaren tijdens de asana’s en verbazen we ons over hoe snel we ons weten te ontspannen tijdens de Savasana (ontspanningsoefening).

Maar soms is Bikram practice een en al frustratie. Val je ook continu uit je tree pose? Stoor jij je ook mateloos aan je zweetdruppels en je verschuivende mat? Krijg je soms ook het gevoel dat de hitte echt niet meer te verdragen is? Ben je misschien alleen nog maar bezig met welke volgende asana je ook nog moet doen? En mogelijk denk je, net als ik soms, dat jij die houdingen niet goed uitvoert wanneer jij jezelf vergelijkt met de meest flexibele yogi’s in de zaal. Herkenbaar? Ik voel met je mee. In dergelijke lessen lig ik voor mijn gevoel de helft van de tijd in de kind-houding (child’s pose).

Herkennen, erkennen, accepteren

De meest natuurlijke reactie hierop is onbegrip. ‘Training gaat toch over vooruitgang? Waarom gaat het niet beter dan de vorige keer? Het lijkt ook veel warmer dan de vorige keer!’. We nemen het onszelf kwalijk, dat schaadt ons zelfvertrouwen, waardoor de kans dat we een volgende keer met een negatief gevoel de les in stappen groot is.

Het vergt een omslag in onze denkwijze om dit soort ervaringen anders te gaan benaderen. Herkennen, erkennen, accepteren en hier (na de les) aandacht aan besteden, is essentieel. Mijn tip? Doop een ‘slechte’ les om in je beste les, omdat het je leert over hoe het écht met je gaat. Zie iedere les als een interessante les, waarin je gaat onderzoeken hoe je in je vel zit. Na een dergelijke ‘slechte’ les weet je precies dat je even lief voor jezelf moet zijn en aandacht moet besteden aan mentale knelpunten.

Door weerstand heen breken

Vaak zijn er specifieke asana’s die we liever overslaan, omdat ze een oncomfortabel of angstig gevoel geven. Bij mij geldt dat specifiek voor hartopeners en achteroverbuigingen (backbends). Juist als we uitgerekend dat gevoel ervaren in onze voorbereiding op een asana, dan loont het om de houding door te zetten. De kans is groot dat we dan door die weerstand heen breken en een golf van emotie voelen opwellen. En het mooie is, die emoties gaan vanzelf weer weg. En dat lucht op!

Graadmeter voor je gemoedstoestand

Op een dergelijk moment ervaar je de puurste vorm van hoe het écht met je gaat. En net als de manier waarop het lichaam reageert op de omstandigheden, kan dit per les verschillen. Soms sta ik zonder problemen minutenlang in een Kameel-houding (Camel pose), en dan geeft dat me juist een boost. Andere keren bekruipt me het gevoel dat ik spontaan in huilen uit kan barsten. Iets wat overigens niet ongewoon is in een intense Yogales! Net als onder situatie #1 geldt ook in dit geval: Niet negeren, niet boos worden. Herkennen, erkennen, accepteren en er aandacht aan besteden. Je eigen lichaam is immers de beste graadmeter voor je gemoedstoestand.

Bikram Yoga of een andere (actieve) vorm van Yoga kan ons helpen om onbewuste lagen van onrust te ontdekken. Mijn tip? Laat de Yoga stijl die je kiest zijn therapeutische werk doen en je zult merken dat je veel dichter bij gevoelens komt waarvan je niet wist dat je ze had. Kortom, stap op de mat, doe je practice en herken, erken en accepteer wat er zich aandient. Luister ernaar en besteed er aandacht aan. Zo wordt je eigen lichaam de beste graadmeter voor je gemoedstoestand.

Wil je nog meer weten over wat Yoga is?

Lees dan eens ons artikel waarin we ingaan op de betekenis van yoga. Ook schreven we al eerder het artikel over ‘Wat is Yin Yoga?’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...