Inzicht in Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Dit is Yin Yoga

Het is een Yoga soort waarin we werken aan de flexibiliteit van ons lichaam. Deze vergroten we door 3 tot 8 minuten in een bepaalde houding te blijven waarin we of de druk verhogen door lichaamsdelen naar elkaar toe te bewegen of door een strekking op te zoeken door juist lichaamsdelen van elkaar af te bewegen. Yin Yoga versterkt ons lichaam doordat we juist zorgen voor een flexibel lichaam door ons te richten op het Yin weefsel in ons lichaam, zoals botten, pezen en banden.

Yin Yoga boek – uitleg

Voor het schrijven van dit artikel hebben we o.a.‘YinSights’ van Bernie Clark gebruikt. Het geeft ons inzicht in Yin Yoga. Zijn boek ‘Your Body, Your Yoga’ gaat vooral in op Yoga en Anatomie. De filosofie en ook de beoefening van Yin Yoga beschrijft Bernie Clark uitvoerig.

Yin Yang Yoga

Vele vormen van Yoga zijn vrij dynamisch en richten zich vooral op het versterken van de spieren. Men noemt deze dynamische vormen van Yoga ook wel ‘Yang Yoga’, omdat we werken met de spieren (yang weefsel). Yin Yoga versterkt ons lichaam dus door zich te richten op het Yin weefsel, zoals botten, pezen en banden. Door Yin Yang Yoga te doen worden we letterlijk en figuurlijk minder breekbaar. We hebben dus beide vormen van Yoga nodig; de dynamische Yoga vorm (Yang) en de meer passieve vorm van Yin Yoga. In zijn boek legt Bernie dit gedetailleerd uit.

Yin Yoga geschiedenis

Als we kijken naar het ontstaan van Yin Yoga dan zien we dat in die Yin Yoga geschiedenis een aantal leraren belangrijk zijn geweest:

 • Dr. Garry Parker
 • Paulie Zink
 • Dr. Hiroshi Motoyama

Zoals Bernie Clark aangeeft in zijn boek, bestaat Yin Yoga al duizenden jaren. Hoe komt het dan dat het nu pas populairder begint te worden? Paul Grilley en Sarah Powers, twee docenten uit de Verenigde Staten maakten Yin Yoga bekender. Beiden op hun eigen manier. Paul richt zich meer op de anatomische kant en Sarah juist meer op de filosofische kant van Yin Yoga.

Yin yoga de begrippen

Hoe ons lichaam en geest  samenwerken? ‘YinSights’ geeft ons inzicht in Yin Yoga met een introductie en een kijk in die wereld van Yin Yoga. Het boek geeft veel uitleg over de achtergrond van Yin Yoga en samenhangende zienswijze, levenswijze en alternatieve geneeswijzen. Het gaat in op de fysieke kant van Yin Yoga en ook op de energetische waarde van de practice. Het licht ook toe hoe het samenhangt met bijvoorbeeld het model van:

 • Kosha’s (vijf lichamen waaruit we bestaan)
 • Chakra’s (energiewielen)
 • Meridianen (energie kanalen)
 • Nadi’s (energie kanalen)
 • Taoïsme
 • Chinese medicijnkunde

Meridianen

Wanneer we het hebben over Yin Yoga, geeft Bernie aan, gaat het niet alleen over bijvoorbeeld de spieren, botten, pezen, banden en bindweefsel in ons lichaam. Het gaat juist ook over de energie die door deze weefsel heen stroomt. Het stroomt door kanalen die we niet kunnen zien, maar wel voelen. Het gaat dan over de meridianen. Het gaan dan minder over de fysieke en anatomische kant, maar meer over de energetische doorwerking.

Nadi’s

Boeken geven een verschillende uitleg aan en de ‘Nadi’s’ waarover men spreekt in de Yoga, schijnen niet exact hetzelfde te zijn als ‘Meridianen’. Dr. Hiroshi Motoyama deed veel onderzoek en schreef hier uitvoerig over. Wat doet die energie in de meridianen/nadi’s dan voor ons? Men zegt dat dat wanneer die kanalen verstopt raken door een verkeerde levensstijl, we ziek worden. Yin Yoga kan je dus als middel inzetten om te zorgen dat die energie blijft stromen. Een soort van acupunctuur dus.

Chakra’s

Er zijn veel modellen en manieren om de werkelijkheid te begrijpen, en zoals Bernie aangeeft in zijn boek kunnen we alle theorieën die er zijn, zien als een model. Net zoals de meridianen theorie of die van de chakra’s: energie wielen in ons lichaam. ‘YinSights’ doet ons realiseren dat er inderdaad een enorme hoeveelheid kennis is. Yin Yoga werkelijk begrijpen betekent dat het goed is om te leren over én van de verschillende modellen en theorieën.

Awaken

Het boek gaat ook uitvoerig in op de Oosterse en Westerse zienswijze. Bernie geeft inzicht in het pad van Boeddha en zet daar tegenover hoe we in het Westen (psychische ) ziekte classificeren en genezen. Een mooi neutraler voorbeeld vinden wij: AWAKEN.

 1. Allow
 2. Watch
 3. Act
 4. Keep at it
 5. Expect the best
 6. Now

Meer inzicht in Yin Yoga?

Of je nu dus kiest voor Yoga of niet, voor Yin of Yang Yoga: wordt wakker! Hoe? Ga lezen, studeer, probeer diverse Yoga soorten en (alternatieve) therapieën uit en leef het leven dat bij je past. Als we iets leren van de Oosterse zienswijze: experimenteer. Zoek en vind je balans door dat te doen wat past bij jouw constitutie (lichaamstype). Laat Bernie’s boek jouw introductie zien naar deze wondere wereld van Yin Yoga en alles waar het invloed op heeft en mee samenhangt. Zijn boek geeft ook yin yoga poses en instructies om de houdingen direct in de praktijk te brengen. We wensen je veel Yoga leesplezier!

Zoek Yoga bij jou in de Buurt

Vind en vergelijk yoga bij jou in de buurt via onderstaande knop.

Bekijk yoga lessen
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...