Wat is Yoga?

Wat is Yoga?

Dit is wat yoga is

Denk je bij Yoga aan kruidenthee, wollen sokken en een hoofdband?
Misschien is klinkt het zweverig, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. De geschiedenis van yoga uit de oude Indiase filosofie gaat 5000 jaar terug. De oorspronkelijke betekenis van yoga ligt al besloten in het woord zelf. Yoga betekent namelijk juk, het in evenwicht brengen van twee tegenpolen. Het betekent ook verbinding van lichaam en geest. Zoals een juk een last in evenwicht brengt, zo schept yoga harmonie. Verschillende stijlen van yoga combineren ademhalingstechnieken, medicatie of ontspanning, met fysieke houdingen.

De geschiedenis

De mannelijke beoefenaars van yoga staan bekend als yogi’s. De vrouwelijke beoefenaars als yogini’s. Beiden beoefenden yoga al lang voordat het op papier verscheen. Er is ook geen duidelijke een uitvinder van yoga aan te wijzen. Maar gedurende de vijf millennia, is yoga doorgeven van docenten op hun studenten. Op die manier ontwikkelden zich verschillende yogascholen en soorten. De interesse in houdingsyoga vond plaats in de jaren 1920 tot 1930.
Yoga staat bekend om zijn ‘postures en poses’, maar ze waren geen belangrijk onderdeel van de yogatradities in India. Fitness was niet het primaire doel van yoga. Het ‘oude’ yoga ging meer over mentale focus en uitbreiden van spirituele energie.

Filosofie

Om zijn spirituele boodschap over te brengen en als leidraad voor yoga sessies, wordt er gebruik gemaakt van het beeld van een boom. De boom bestaat uit wortels, takken, bloesems en vruchten. De takken staan voor:

 • Hatha yoga – staat voor priming van lichaam en geest, dit is de fysieke en mentale tak.
 • Karma yoga – staat voor het creëren van een toekomst zonder negativiteit en egoïsme.
 • Bhakti yoga – gaat over een positieve manier om emoties te kanaliseren
 • Raja yoga – gaat over meditatie, strikte naleving van disciplinaire stappen (ook wel de 8 ledematen van yoga).
 • Jnana yoga – staat voor wijsheid, het pad van de geleerde, ontwikkelen van intellect door studie.

Yoga is eigenlijk een wetenschap of filosofie voor een beter leven.

Waarom yoga? Waar is yoga goed voor?

Gaat yoga nu juist om bewegen, ademen, mediteren, spiritualiteit of therapie? Yoga gaat om het verbinden van lichaam en geest door middel van ademhaling. Het gaat om welzijn op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Dit met als gedachte om je een beter en gelukkiger leven te geven. In onze samenleving staan we te weinig stil bij het doel van het leven. We zijn afgeleid door materie, werk, informatie, etc. en daardoor worden we ervan weerhouden om binnen in jezelf te kijken. Om eigenlijk goed te beseffen hoe lichaam en geest zich voelen. Neem jij wel eens een paar minuten de tijd om je helemaal af te sluiten en niets te doen?

Yoga kan dus helpen bij het ondersteunen van een evenwichtige, actieve levensstijl.
Je zou kunnen zeggen dat Yoga een proces is dat je leert omgaan met het leven. Het leert je steeds bewuster te worden van wat er in jou aanwezig is: in je lichaam, je energie, je hart, je hoofd en omgeving en je leert daar adequaat mee om te gaan. ‘Yoga is uiteindelijk niet iets wat je doet, maar iets wat je beleeft. Een manier van leven dus!’, aldus Mieke de Bock en Miriam Wapenaar.

Yoga is voor iedereen

Yoga is voor iedereen weer anders. Iedereen heeft een andere reden om te starten en de motivatie om te blijven oefenen verandert. Dit noemen ze in de Yoga ‘Annica’: Niets blijft hetzelfde
De afgelopen jaren is het beoefenen van yoga enorm populair geworden. In Nederland alleen al beoefenen er rond de 1,6 miljoen mensen yoga. Wereldwijd zijn dat er zelfs zo rond de 300 miljoen! Hieruit blijkt dat yoga er is voor iedereen; jong of oud, zwanger of geblesseerd. Yoga is er in vele soorten. Zo is er prenatale yoga, waarbij de speciale oefeningen doet om bijvoorbeeld weer in vorm te komen na een zwangerschap. Of juist om de gezondheidsbewuste zwangerschap te ondersteunen.

Risico’s of bijwerkingen

Over het algemeen heeft Yoga weinig impact en risico’s als een goed opgeleide docent(e) de praktijk leidt. Ernstig letsel door yoga komt zelden voor. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je zwanger bent of als je een medische aandoening hebt, raadplaag dan eerst een arts voordat je yoga gaat beoefenen. Bepaalde yogahoudingen moet je dan mogelijk vermijden. Yoga kan ook helpen bij de behandeling van bepaalde blessures.

Beginnen met Yoga

Start je met yoga? We hebben eerder een artikel geschreven over yoga tips voor beginners . Hierbij nog even samenvattend een aantal handige vraag en antwoorden:

Vraag: Wat heb ik nodig om te beginnen met Yoga?

Antwoord: Je hebt niet veel nodig om te starten. Denk hierbij aan:

 1. Een yogamat
 2. Yogablok
 3. Twee handoeken

Lees ook eens welke kledingtips yoga wij geven. Kijk eens voor lessen bij jou in buurt.

Vraag: Welke yoga oefeningen zijn goed voor beginners?

Antwoord: Er zijn tal van yoga oefeningen voor beginners. Van eenvoudig tot intens.

 1. Triangle oefening
 2. Warrior 2 oefening
 3. Cobra houding

Er zijn natuurlijk veel meer yoga oefeningen. Kijk ook eens op de website van yogajournal. Daar staan heel veel poses. Je hebt nu een beetje een idee van wat yoga precies is. Wil je direct beginnen met oefeningen? Lees dan eens het artikel oefeningen voor beginners

Vraag: Hoe vaak per week moet ik aan Yoga doen?

Antwoord: Het gaat er niet om hoe vaak je per week aan yoga doet. het moet een onderdeel worden van je leven, een levensstijl. Hoe meer routine, hoe beter.

Vraag: Wat zijn bekende yoga termen?

Antwoord: Hier schreven we al eerder een artikel over. In het kort:

 • Chakra – staat voor energiecentra in het lichaam
 • Asana’s – zijn de fysieke houdingen
 • Hatha – zon en maan; het bij elkaar brengen van twee tegenpolen.
 • Namasté – de groet en uitleg van respect
 • Pranayama – staat voor de ademhalingstechnieken
 • Mantra – het herhalen van woorden om je geest bezig te houden

Welke soorten yoga zijn er?

Er zijn vele soorten Yoga. Voor alle stijlen geldt ook dat Yoga een manier is om jezelf te leren kennen. Je kunt Yoga zien als sport die je lichaam sterker maakt, je geest rust geeft en het is een manier van bewegen die ervoor zorgt dat jij je in het algemeen beter gaat voelen. Kortom, Yoga geeft meer zelfinzicht, welke soort Yoga je ook doet. Kies een soort die qua niveau bij je past.

5 populaire yogasoorten:

 • Ashtanga yoga: populaire soort in de jaren zeventig. Past 6 vastgestelde reeksen van houdingen toe.
 • Hatha yoga: is een generieke term voor een type yoga waarbij je fysieke houdingen leert. Dit is meestal een type waar de beginnende yoga leerling mee begint.
 • Bikram yoga: Ook wel bekend als ‘Hot yoga’ in ruimtes met temperaturen van 105 graden en 40 procent luchtvochtigheid. 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen worden gedaan. Lees ook eens ‘Wat is Bikram Yoga?‘.
 • Power yoga: ontstaan in de jaren tachtig. Dit is een actieve en atletische vorm gebaseerd op Ashtanga
 • Yin yoga: rustig en meditatieve yoga soort. Zorgt voor het loslaten van spanning in gewrichten zoals de enkels, knieen, heupen, rug, nek en schouders. Lees meer over Yin yoga in het artikel ‘Wat is Yin Yoga?’

Er zijn nog andere soorten zoals Viniyoga, Sivananda, Kundalini, Kripalu, Iyengar, Jivamukti. Daar gaan we een andere keer dieper op in.

Samenvattend

Kortom, het antwoord op de vraag ‘Wat is Yoga?’ is niet eenvoudig. Wel hebben we geleerd dat het bij yoga niet alleen draait om houdingen. Ook heeft het ondanks spiritualiteit, niets te maken met godsdienst. Moslims, Christen, vrijwel iedereen kan aan yoga doen. Het helpt met bewust leven en kan stressklachten en lichamelijke klachten zoals rugpijn voorkomen. Yoga is voor iedereen weer anders. Iedereen heeft een andere reden om te starten en de motivatie om te blijven oefenen verandert.

Interesse in een documentaire over Yoga?

Ken je George Feurerstein? Als er iemand is, die veel wist en schreef over Yoga, dan is hij dat. Hij overleed in 2012, en hij droeg zijn werk over over aan zijn vrouw. Hijzelf is te zien in de documentaire: ‘Yoga Unveiled’. Dus voor degene die liever een documentaire ziet, dan leest over Yoga, is deze zeker een aanrader. Om het gehele verhaal te zien en te begrijpen, raden we je een paar kijksessies aan. Het is absoluut de moeite waard.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...