Bandha's Yoga

Wat zijn Bandha’s?

Hoe kun je bewegen en kracht voelen tegelijkertijd? Beweeg vanuit je ‘hara’ of te wel zet je Bandha’s in. In dit artikel lees je meer over wat Bandha;s zijn. Zo gaan we bijvoorbeeld in op hoe je ze in kunt zetten. 

Energie in je lichaam

Wanneer je de actievere Yoga houdingen doet bij de meer dynamische soorten Yoga, dan zegt een docent vaak: ‘Gebruik je Bandha’s’. Maar wat betekent dit? Simpel weg gezien kan je het zien als het aanspannen van spieren in je buik, romp en keel die je inzet tijdens het doen van Yoga oefeningen. Alleen dit is een ‘primitieve’ uitleg, want uiteindelijk gaat het over iets dat veel subtieler is: het sturen en reguleren van de energie in je lichaam.

Balans kunnen houden

De uitleg die er vaak aan wordt gegeven is dat je door het inzetten van je Bandha’s de opgebouwde energie behoudt en krachtig en tegelijkertijd moeiteloos door de houdingen kunt bewegen. Dit doe je ook door het inzetten van je adem en deze te synchroniseren met je bewegingen. Door het inzetten van de Bandha’s beweeg je vanuit je centrum. Dit is ook wel bekend als je ‘hara’, het gebied rondom je navel. Je zou zo ook beter je balans kunnen houden tijdens de Yoga oefeningen, omdat je beweegt vanuit een krachtig centrum.

Methode

Bandha’s inzetten kun je dus zien als een methode om de energie die vrijkomt tijdens het doen van de Yoga oefeningen, in het lichaam te houden. Je kunt Bandha’s zien als een ‘controle middel’ of ‘slot’ om de energie te behouden. Dus om ze in te zetten tijdens het doen van de Yoga houdingen.

Toepassen van Bandha’s

Nu vraagt dit om best wat uitleg en oefening en ga dit vooral oefenen in een Yoga les samen met een gecertificeerde docent. De bewegingen die je maakt bij het toepassen van Bandha’s zijn heel subtiel. Daarom is het goed om ze te leren van een professional.  Wel leggen we kort de verschillende Bandha’s uit:

1.       Mula Bandha – Wortelslot

Bandha betekent ‘bronslot’. Hiermee vergrendel je de energiestroom en zorg je ervoor dat de energie niet weglekt.  Je zou kunnen zeggen dat je met de Mula (Wortel) Bandha de levensenergie (ook wel Prana genoemd) vasthoudt. Om als het ware de energie te concentreren om omhoog te sturen. Mula bandha wordt ook wel omschreven als het aanspannen van de bekkenbodemspieren.

2.       Uddiyana bandha- Buikslot

Uddiyana bandha is er om de energie verder omhoog te sturen. De actie van Uddiyana gebeurt rondom je navel. Je spant Mula Bandha aan en stuurt de energie omhoog richting je navel door de bekkenbodem om hoog te bewegen. Vervolgens houd je deze spieren in de bekkenbodem en onderbuik actief en beweeg je deze spieren ook richting de navel. Dus vanuit je bekkenbodem beweegt dan de energie omhoog naar je navel en dan beweeg je de navel richting je rug en verder omhoog richting je keel.

3.       Jalandhara Bandha – Keelslot

Jalandhara bandha is wanneer je jouw kin richting je borst brengt en op die manier wordt de stroom van Bandha’s in je romp gehouden. Ze zeggen dat je zo de energie behoud en niet teveel energie door laat gaan naar je hoofd. Deze Jalandhara Bandha zou op deze manier de Bandha’s door je lichaam verspreiden.

4.       Maha Bandha

Dit is wanneer je alle drie de Bandha’s tegelijkertijd inzet en dit gebeurt tijdens sommige Yoga oefeningen, mar niet bij allen. Wanneer je een Bandha’s inzet, is ook afhankelijk van de oefening die je doet en het effect is ook bij iedere oefening weer anders. Wanneer je het zittend toepast, kun je mogelijk makkelijker de Bandha’s toepassen en voelen dan wanneer je bijvoorbeeld actief beweegt.

Kortom, interessante materie, en ook te subtiel om in een blog dieper op in te gaan. Zoek een Yoga studio of Yoga docent en vraag hen om je hierover meer uit te leggen en beter nog; laat hen je begeleiden bij het toepassen hiervan.

Wil je als beginner meer weten over Yoga oefeningen?

Lees dan de blog: Yoga oefeningen en tips voor beginners en zoek het onderwerp waar je meer over wilt weten.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Een reactie op “Wat zijn Bandha’s?

  1. Pingback: Dit zijn de meest bekende Yoga termen - Upwizer Blog

Reacties zijn gesloten.