Yoga oefeningen

Yoga oefeningen

Er zijn ongelooflijk veel Yoga oefeningen die je kunt doen en ook de volgorde waarin je ze kunt doen, verschilt per Yoga soort. Als je meer wilt weten over yoga oefeningen voor beginners, klik dan hier. Deze blog gaat dan ook niet over alle oefeningen afzonderlijk, maar over Yoga oefeningen in het algemeen. Moet je alle houdingen kunnen doen om te kunnen zeggen dat je goed bent in Yoga? Nee! Yoga gaat over harmonie en in balans komen zoals we zagen bij Wat is Yoga? Welke Yoga oefeningen kun je het beste doen? Degene die goed zijn voor jouw lijf.  

Blessure vrij

Wij willen jou en ook degene die al langer aan Yoga doen vooral meegeven, dat Yoga geen competitie is. Je doet Yoga om blessure vrij te worden en/of te blijven. Als iets niet goed voelt in je gewrichten en spieren moet je het vooral niet doen. Natuurlijk is het de moeite waard je grenzen te verleggen, alleen je lichaam moet er wel klaar voor zijn. Als je het doet, doe het dan ook met beleid. Veel fysio’s hebben genoeg werk, omdat we allen vaak te snel teveel willen bereiken en dus niet luisteren naar de grenzen die ons lichaam aangeeft.

Ben je op zoek naar Yoga lessen bij je in de buurt? Klik dan op onderstaand knop.

Yoga en acrobatiek

Sommige houdingen zijn pittig, en soms ook haalbaar. Ook vinden wij een Yoga les soms lijken op acrobatiek en het doet ons denken aan het spel dat je misschien ook kent ‘Mama, ik zit in de knoop’. Herkenbaar? Het is dus belangrijk dat wanneer je de Yoga houdingen doet, hoe uitdagend ze ook zijn, jij er je aandacht bij houdt. Yoga is een proces van bewustwording, zodat je met aandacht in het hier en nu de Yoga oefeningen doet. De uitdagende houdingen zijn er, buiten de fysieke voordelen die ze hebben, ook om je grenzen en patronen te leren kennen. Yoga is dus meer dan alleen Yoga en acrobatiek, alhoewel het daar soms misschien wel op lijkt.

Bow Pose Yoga
Bow Pose – Yoga

Bewustwording

Stel je nu voor dat je een uitdagende Yoga oefeningen moet doen. Bewustwording is dan een belangrijk aspect:

  1. Wat denk je?
  2. Wat voel je?
  3. Wat doe je?

Blijf je dus tijdens het doen van de houdingen steeds afvragen wat je denkt, voelt en doet. Blijf opmerken wat er gebeurt en stuur eventueel bij.

Alternatieven

Wat je voelt is heel belangrijk. Zoals we al zeiden is het essentieel om te blijven voelen wat je doet. Vraag je steeds weer af: ‘Is dit goed voor mijn lichaam?’. Sommige Yoga docenten hebben een goede anatomische kennis en degene die bekend zijn met de principes van Paul Grilley zullen vermoedelijk meer Yoga oefeningen en mogelijkheden aanreiken. Ze geven waarschijnlijk aan welke Yoga oefening je ook kunt doen, als een bepaalde houding niet werkt. Geeft een Yoga docent geen alternatieven? Vraag er dan zelf naar als iets niet werkt voor jouw lijf.

Kortom, al onze lichamen zijn uniek en je lichaam kan rechts anders in elkaar zitten dan links. Houd er rekening mee dat een Yoga oefening die jij wel of niet kunt, geheel anders kan aanvoelen voor een ander. Beweeg dus met beleid, onthoud dat Yoga geen competitie is en verleg je grenzen met aandacht.

Yoga Oefeningen A-Z

Wij zijn blij met het werk dat de Amerikaanse website Yoga Journal heeft gedaan. Kijk bij hen als je een uitgebreid overzicht A-Z van yoga oefeningen.

Standing forward bend
Standing forward bend – Yoga

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...