Yoga zitoefeningen voor beginners

Yoga zitoefeningen voor beginners

Het begint al bij de start van de les: ‘Kom comfortabel en actief zitten’. Hoe dan? Daarover vertellen we je meer in dit artikel over ‘Yoga zitoefeningen voor beginners’. Hoe je kunt gaan zitten, hangt af van de bouw van jouw lichaam. De bewegingsmogelijkheid van al je gewrichten hebben invloed op elkaar. Als de beweging in een bepaald gewricht beperkt is, heeft dat effect op de beweging van de andere gewrichten en dus op je gehele houding.

Easy pose - kleermakerszit
Easy pose – kleermakerszit

Comfortabel zitten

Hoe kun je nu comfortabel zitten tijdens de meditatie of aan het begin en einde van een Yogales? Experimenteer met deze mogelijkheden:

Zit op je billen

  1. Op je billen en benen gekruist: kleermakerszit (easy pose).
  2. Op je billen, benen gekruist en een voet op het andere been: halve lotus (half lotus).
  3. Op je billen, benen gekruist en een voet op het andere been en het andere daar weer over heen: hele lotus (full lotus).
Hele lotus yoga - full lotus yoga
Hele lotus yoga – Full lotus yoga

Lastig? Heb je het gevoel niet recht te kunnen zitten en val je als het ware steeds naar achteren? Ga dan hoger zitten. Leg een kussen (bolster), blok of deken onder je billen om de hoek van de heupen en de bovenbenen te veranderen. Makkelijker?

Zitten op je schenen

Zitten met gekruiste benen niets voor jou? Je kunt ook het volgende proberen. Ga zitten op je schenen.

  • Leg een deken op de mat, zodat jij je enkels, schenen en knieën een zachte ondergrond geeft. Leg daar een kussen of blok op. Ga op je knieën en onderbenen zitten door je enkels en tenen naar achteren te strekken. Laat je billen rusten op het kussen tussen je hakken in. Voel je veel druk bij de knieën? Ga dan nog hoger zitten, dus gebruik misschien twee kussens. Dit is de heldenhouding (hero’s pose).

Zitten op een stoel

Werken al deze zit – opties niet? Wat dacht je van zitten op een stoel?

  • Pak een stoel. Ga zitten. Zet beide voeten stevig op de grond. Laat je rug steun zoeken bij de leuning of ga juist op het puntje van de stoel zitten en verleng je rug actief. Je handen kun je laten rusten op je benen of in je schoot.

Stil liggen

Vind je dit alles zwaar? Ben je misschien heel moe? Voelen je benen en knieën gevoelig? Een meditatie (stil zitten) kan in dat geval ook betekenen: stil liggen. Ga languit op de mat liggen en leg een bolster onder je knieën. Dit zorgt voor een licht actieve houding en je onderrug wordt zo licht verlengd en dus kan deze ontspannen.

Zit je overdag veel en/of sta je veel en wil je graag weer meer ruimte voelen in je borst? Leg dan ook een deken opgerold op de mat in de lengte van je mat en wervelkolom en ga hier overheen liggen, zodat je borst zich opent.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om te zitten tijdens de meditatie en/of Yogales. Probeer dus uit wat bij je past. En luister naar je lichaam. Wat de ene dag lijkt te werken, kan best de volgende keer dat je oefent anders aanvoelen.

Veel zit-plezier!

Zoek Yoga in de Buurt

Probeer eens een Yoga les! Ga dan naar naar: Yoga in de buurt zoeken

Heb je een goede tip om comfortabel te zitten?

Laat van je horen en reageer op dit artikel.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Een reactie op “Yoga zitoefeningen voor beginners

  1. Pingback: Yoga oefeningen - lees er meer over | Upwizer Yoga blog

Reacties zijn gesloten.